"Bid voor Deir al-Zor", schreven Syrische vluchtelingen vorig jaar op een spandoek in het kamp in Calais
NOS Nieuws

Geslaagde voedseldroppings boven belegerde Syrische stad

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) heeft een geslaagde voedseldropping uitgevoerd boven de belegerde stad Deir al-Zor, in het oosten van Syrië. Vanaf grote hoogte werd zo'n 20 ton aan voedsel naar beneden gestort.

Het grootste deel van de voedselpakketten is veilig in de stad terechtgekomen, melden de Verenigde Naties. In de pakketten zaten levensmiddelen als rijst, linzen en olie.

Deir al-Zor wordt sinds maart 2014 belegerd door Islamitische Staat. In de stad hebben zo'n 200.000 Syriërs dringend behoefte aan noodhulp. Vorig jaar stierven in Deir al-Zor zo'n vijftien tot twintig mensen door honger, melden de Verenigde Naties.

Mislukt

De stad kan niet worden bereikt door vrachtwagens, omdat die dan door IS-gebied moeten rijden. Het voedsel kan alleen vanaf grote hoogte worden gedropt, omdat vliegtuigen het risico lopen beschoten te worden door IS-strijders.

Eind februari deed het WFP al een poging om de Oost-Syrische stad vanuit de lucht van voedsel te voorzien. De droppings mislukte door defecte parachutes en onvoorziene weersomstandigheden.

Dat dit nu gelukt is, betekent dat de mensen in Deir al-Zor voorlopig gered zijn.

Minister Ploumen

Nederland leverde een financiële bijdrage van 2 miljoen euro aan de voedseldroppings. Minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking is blij dat de hulpactie geslaagd is.

Zij spreekt van succes met een nare bijsmaak. "Dat dit nu gelukt is, betekent dat de mensen in Deir al-Zor voorlopig gered zijn", zegt Ploumen. "Daar zijn we heel erg blij mee. Maar het is verschrikkelijk dat deze ingreep nodig is."

Het WFP wil de komende tijd vaker voedsel droppen boven belegerde steden in Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl