Mathew Hayman wint Parijs-Roubaix
NOS Wielrennen

Hayman stunt met winst in 114de Parijs-Roubaix

Mathew Hayman heeft - ook tot zijn eigen verbazing - de 114de editie van Parijs-Roubaix gewonnen.

De Australiër van Orica leek kansloos toen hij met topfavorieten als Sep Vanmarcke, Ian Stannard, Edvald Boasson Hagen en viervoudig winnaar Tom Boonen het Velodrôme opdraaide, maar verraste ze allemaal in de eindsprint.

Hayman stunt met winst in Parijs-Roubaix

Kort nadat het startsein in Compiègne nabij Parijs was gegeven, bij nagenoeg ideale weersomstandigheden, gingen de eerste renners al op avontuur. Al snel ontstond er de zogeheten 'vlucht van de dag'. Die telde zestien coureurs, afkomstig uit vijftien verschillende ploegen en zonder Nederlanders.

Bij Troisvilles, de eerste van in totaal 27 kasseistroken na 98 kilometer hadden de leiders een minuut marge. Na vijf stenenstroken waren voorin nog dertien man over, die vier minuten zouden pakken. Die marge liep terug toen na een grote valpartij, nog voor het Bos van Wallers, het peloton uiteenviel en viervoudig winnaar Boonen besloot gas te geven.

Boonen kreeg Stannard, Boasson Hagen en ploegmaat Tony Martin mee, reed hard door, maar kon niet voorkomen dat een groep met kanshebber Vanmarcke langszij kwam. Andere favorieten zoals Peter Sagan, Niki Terpstra en Fabian Cancellara waren achteropgeraakt na de valpartij in het peloton en moesten kilometerslang in de achtervolging.

Skyfall in Parijs-Roubaix: drie Sky-renners onderuit

Magistrale actie Sagan

Valpartijen zouden ook daarna een grote rol spelen in het koersverloop. Zo ging Terpstra onderuit toen hij probeerde de weggegleden Cancellara te ontwijken. Met een magistrale reactie bleef Sagan wel overeind, maar hij miste wel ineens een paar belangrijke kompanen in zijn jacht op de groep met Vanmarcke, Boonen, Luke Rowe, Stannard, Boasson, Heinrich Haussler en Hayman.

Op vijf kasseistroken van de finish werd het kaf van het koren gescheiden. Vanmarcke, Boonen, Stannard, Boasson Hagen en Hayman bleven over. Vanmarcke viel aan op een van de zwaarste kasseizones, Le Carrefour de l'Arbre, maar moest de anderen toch weer naast zich dulden.

Wat volgde was een zinderend schouwspel tussen vijf renners die beurtelings de aanval kozen. Telkens leek een jump de beslissende. Maar op het Velodrôme in Roubaix kwamen de vijf weer samen.

De sprinters Boonen en Boasson leken de beste papieren te hebben.Boonen raakte echter ingesloten, Boasson was doodop en Hayman verraste de anderen met zijn perfect getimede ultieme versnelling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl