Marius Kipserem wint de marathon van Rotterdam
NOS Sport

Kipserem wint marathon van Rotterdam

Marius Kipserem heeft de 36ste editie van de marathon van Rotterdam gewonnen. De Keniaan was met 2.06,11 elf seconden sneller dan nummer twee Solomon Deksisa uit Ethiopië.

De weersomstandigheden waren uitstekend en al snel ontstond er een kopgroep met louter Kenianen en Ethiopiërs. Van de topfavorieten haakten Ayele Abshero en John Mwangangi snel af, waarna Tsegaye Kebede na 30 kilometer de kopgroep verliet.

In de kopgroep haakte de een na de ander af, met als gevolg dat Kipserem en Deksisa om de zege mochten strijden. Met een versnelling na 41 kilometer deelde Kipserem de beslissende tik uit.

Koen Raymaekers viel na ruim dertig kilometer uit. De 36-jarige Nederlander wilde in Rotterdam de olympische limiet van 2.11,00 lopen. Raymaekers, die al sinds 2005 in Kenia woont, lag lange tijd uitstekend op schema, maar kreeg na 25 kilometer last van een kuit en stapte even later uit.

"Ik liep in het begin best relaxed", zei Raymaekers. "Maar toen begon mijn kuit op te spelen. Ik was daarna alleen maar bezig met die kuit en niet meer met het tempo. Ik kon daardoor niet fatsoenlijk de finish halen."

Raymaekers geeft op bij marathon van Rotterdam

Leterbrhan Gebreslasea won de wedstrijd bij de vrouwen. De 25-jarige vrouw uit Ethiopië finishte in 2.26,15, bijna een minuut boven haar persoonlijke record (2.25,24). Gabreslasea won in januari van dit jaar voor het eerst een marathon. Ze zegevierde destijds in Hongkong.

Gebreslaseas landgenote Sulume Asefa Kebede werd tweede in 2.28,04 en de derde plaats was voor de Keniaanse Rebecca Korir in 2.29,16. De tijd van de winnares lag ver boven het parcoursrecord van 2.18,58, dat de Ethiopische Tiki Gelana in 2012 vestigde.

Haylay Gebreslasea wint de marathon van Rotterdam

Gebreslasea kwam vrijwel gelijktijdig over de finish met de beste Nederlandse man. Jeroen van Damme eindigde op de 58e plaats in 2.26,18.

Inge de Jong kwam als zevende vrouw binnen en was de beste Nederlandse. De 39-jarige hardloopster verbeterde haar persoonlijk record tot 2.33,20. Een reis naar Rio zit er voor haar niet in, want de olympische limiet voor de vrouwen ligt op 2.28,00.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl