NOS Nieuws

Vuurwerkramp bij religieus festival India: zeker 102 doden

  • Reuters
    Voorbijgangers lopen langs de tempel die bijna helemaal is verwoest door de vuurwerkramp in het Indiase Kerala
  • AFP
    Een gewonde wordt afgevoerd nadat het vuurwerk in de tempel in het Indiase Kerala is ontploft

In het zuiden van India zijn bij een vuurwerkramp zeker 102 mensen omgekomen. Ten minste 280 mensen raakten gewond.

In de Puttingal-tempel in de stad Kollam waren tussen de 10.000 en 15.000 mensen bijeen vanwege een religieus festival. Tijdens het festival werd vuurwerk afgestoken. Een grote vuurwerkopslagplaats, die bij de volgepakte tempel hoorde, vatte daardoor vlam. Er waren daarna meerdere explosies.

Rond 03.00 uur 's nachts brak brand uit, die oversloeg naar de tempel. Die stortte uiteindelijk in.

Een gewonde man wordt afgevoerd na de explosie

Stukken beton

Volgens ooggetuigen was de kracht van de explosie enorm. "Er vlogen gigantische stukken beton door de lucht", zegt een omwonende tegen de BBC. De explosie zou tot op een kilometer afstand nog te voelen zijn geweest.

Veel lichamen zijn onherkenbaar verminkt door het vuur. Die slachtoffers zullen met dna-tests moeten worden geïdentificeerd.

De hulpdiensten rukten massaal uit na het ongeluk. "Daar is India heel erg goed in. Ogenblikkelijk werden helikopters ingezet vanaf een luchtmachtbasis in een naburige deelstaat en de marine is onderweg met drie schepen. Daarnaast werden er militaire ziekenhuizen in gereedheid gebracht", zegt correspondent Joeri Boom.

De Indiase premier Modi heeft de plek van de ramp bezocht. Op Twitter spreekt hij van een hartverscheurende brand. "Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden van de slachtoffers", zegt Modi.

In India wordt veel zwaarder vuurwerk gebruikt dan in Nederland. "Ik zag wat onontplofte vuurwerkstaven. Die waren zo dik als een stevige onderarm. En ze waren met twintig stuks aan elkaar gebonden", aldus Joeri Boom. Het afsteken van vuurwerk gebeurt in India regelmatig tijdens religieuze festivals. Daarbij gebeuren vaker ongelukken. In dit geval had het niet gemogen. Het festival was illegaal.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl