Ted Cruz voert campagne in New York
NOS NieuwsAangepast

Cruz wint in Colorado, Sanders in Wyoming

De Republikein Ted Cruz heeft bij de Amerikaanse voorverkiezingen een slag geslagen in Colorado. Hij heeft alle 34 gedelegeerden in de staat achter zich gekregen.

Cruz loopt dankzij de winst iets in op zijn belangrijkste rivaal, Donald Trump. Trump loopt meer dan 200 gedelegeerden voor op Cruz.

Democraten

Bij de Democraten won Bernie Sanders de voorverkiezingen in de staat Wyoming. Hij zet daarmee zijn zegereeks voort. Sanders versloeg zijn rivaal Hillary Clinton bij acht van de laatste negen voorverkiezingen.

Clinton blijft voorlopig favoriet voor de Democratische presidentskandidatuur. Zij staat ruim voor in de strijd om de nominatie.

De overwinning in Wyoming helpt Sanders niet om het gat te dichten. In de staat zijn maar veertien gedelegeerden, die ook nog eens naar verhouding worden verdeeld. Waarschijnlijk krijgt Sanders iets meer dan de helft van de gedelegeerden en gaat de rest naar Clinton.

Sanders en Cruz winnen

Sanders en Clinton zijn allebei in New York om daar campagne te voeren. Daar zijn over tien dagen belangrijke voorverkiezingen, waarbij 291 gedelegeerden zijn te verdelen - ruim een tiende van het aantal gedelegeerden dat een Democratische kandidaat nodig heeft voor een nominatie.

Clinton kan overigens rekenen op een aanzienlijk hoger aantal supergedelegeerden. Dit zijn aangewezen partijleden die los van de voorverkiezingen ook stemrecht hebben op de partijconventie. Daar wordt de presidentskandidaat formeel gekozen.

Republikeinse voorverkiezingen

KandidaatGedelegeerden (1237 nodig)
Donald Trump724
Ted Cruz516
Marco Rubio171
John Kasich143

Democratische voorverkiezingen

KandidaatGedelegeerden (2383 nodig)
Hillary Clinton1305 (+ 469 supergedelegeerden)
Bernie Sanders1086 (+ 31 supergedelegeerden)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl