NOS Nieuws

'Nederlandse IS-strijder pleegde zelfmoordaanslag in Syrië'

Bij een zelfmoordaanslag die woensdag werd gepleegd in de regio-Damascus, heeft een Nederlandse Syriëganger zichzelf opgeblazen. De aanslag was het werk van Anis. Z., die eind vorig jaar bij verstek werd veroordeeld in het Haagse jihadproces, meldt de Arabist Pieter van Ostaeyen. Het nieuws kan niet uit andere bron worden bevestigd.

De aanslag werd donderdag opgeëist door IS, dat beweert dat er vijftig Syrische militairen bij zijn omgekomen. Die bewering kan Van Ostaeyen niet bevestigen.

Van Ostaeyen baseert zich op een anonieme bron die hij zeer betrouwbaar acht. Hij doet al jaren onderzoek naar Syriëgangers.

Volgens IS blies "een ridder" zichzelf op te midden van een militair konvooi. Daarbij zouden niet alleen vijftig militairen omgekomen zijn, maar ook meerdere tanks vernietigd zijn.

"De onderzoeksbron die meldt dat het om Anis Z. gaat is voor mij 100 procent betrouwbaar", zegt Van Ostaeyen, die daarover verder niets wil zeggen. "De cijfers en aantallen met betrekking tot de aanslag moet men echter met een korrel zout nemen. Dat is propaganda van IS."

Anis Z., die drie vrouwen heeft, is in december 2015 in het Haagse jihadproces bij verstek veroordeeld tot zes jaar cel voor lidmaatschap van een terroristische organisatie. Hij was toen al in Syrië. Hij kreeg een jaar meer dan de vijf jaar die het Openbaar Ministerie geëist had. Volgens de rechtbank speelde hij een substantiële rol binnen de organisatie.

Hij was in Syrië samen met zijn broer Soufiane Z., die vermoedelijk in januari 2015 om het leven kwam bij een Amerikaans bombardement op de stad Kobani. Ook hij was aangeklaagd in het jihadproces, maar zijn zaak werd aangehouden toen bekend werd dat hij waarschijnlijk was omgekomen.

Soufiane Z. vertrok in 2013 naar Syrië. Onder de naam Fighting Journalist maakte hij de film Oh, oh Aleppo, een verwijzing naar zijn oude woonplaats Den Haag.

Soufiane Z. (links) in een in Syrië gemaakte video

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl