Kira Toussaint is dolblij nadat ze de olympische limiet heeft gezwommen
NOS Sport

Toussaint kan het nog steeds niet geloven: dit is bizar

  • Edwin Cornelissen

    Verslaggever

  • Edwin Cornelissen

    Verslaggever

Twee dagen na haar verrassende kwalificatie voor de Olympische Spelen straalt rugslagzwemster Kira Toussaint in het Pieter van den Hoogenband-stadion nog steeds van oor tot oor.

Het lukte haar weliswaar niet de stunt te herhalen op de 200 meter rugslag, maar met het ticket voor Rio op de 100 rug is Toussaints grote doel bereikt. En passant liet ze zien dat de keuze om voor een Amerikaans universiteitsteam te gaan zwemmen de juiste was.

“Het was een hele opluchting”, blikt Toussaint terug op de race van donderdagavond, waarin ze met haar tijd van 1.00,25 exact voldeed aan de limiet.

“Het lag voor mij en mijn coach niet helemaal in de lijn der verwachtingen. Al hadden wij wel een plan dat het goed zou komen dit seizoen. En nu is het ineens allemaal uitgekomen. Dat is echt bizar, nog steeds. Ik ben nog steeds verrast, maar wel een beetje aan het genieten nu.”

Toussaint was erop gebrand de limiet tijdens de Swim Cup in Eindhoven te zwemmen. “Ik ging er helemaal voor. Het was alles of niets. Alles eruit. En dat was precies genoeg.”

De handen gaan omhoog bij Kira Toussaint

De verrichtingen van de 21-jarige Kira Toussaint werden 7.000 kilometer verderop nauwlettend gevolgd door haar teamgenoten bij de universiteit van Tennessee in Amerika. Op een filmpje op Twitter is te zien hoe de Amerikaanse zwemmers op een groot scherm kijken naar haar race en luid juichen als Toussaint geplaatst blijkt voor de Spelen.

“Ik kreeg helemaal kippenvel toen ik het filmpje zag. We hebben een groepschat met het team. Daar gingen ze ook helemaal uit hun dak. En daarna hebben we nog geskypet."

Teamgenoten

"Het klinkt heel cliché dat je die mensen in Amerika altijd hoort zeggen: ik doe het voor mijn team. Maar ik begin nu zelf ook steeds meer dat gevoel te krijgen. We zijn elke dag samen, we wonen samen. We doen alles samen. Het zijn je vrienden, je familie.”

Drie jaar geleden koos Kira Toussaint voor het Amerikaanse avontuur. Aanvankelijk kwam ze terecht in Florida. “Daar heb ik twee jaar gezeten en heel veel plezier gehad.”

Maar voor het verwezenlijken van haar olympische droom was een beter zwemprogramma nodig. Dat vond ze in Tennessee, waar ze werd omgeschoold. “Mijn techniek is nu 180 graden anders dan ik ooit gezwommen heb. Ik heb heel veel snelle teamgenoten. Dus het blijkt te werken.”

Ik ben meteen naar boven gerend, naar mijn familie en vrienden. Het was echt heel gaaf.

Kira Toussaint na haar kwalificatie voor Rio

EK in Londen

Nu ‘Rio’ een feit is voor Toussaint kan de rugslagspecialiste de route naar de Spelen gaan uitstippelen. In ieder geval wil ze meedoen aan de EK langebaan, die medio mei in Londen worden gehouden.

“Het is goed voor mij om weer eens voor de Nederlandse ploeg uit te komen. Dat is toch wel een tijdje geleden.” Mogelijk sluit Toussaint richting de Spelen vaker aan bij de Oranje-equipe, bijvoorbeeld tijdens trainingskampen. “Dat gaan we de komende weken bekijken.”

Op de tribunes in Eindhoven zat donderdagavond één persoon met extra aandacht te kijken naar de ontketende Kira. Jolanda de Rover, in 1984 olympisch kampioene op de 200 meter rugslag, is de moeder van Toussaint. “Ze was helemaal in tranen gisteren na de race. Ik ben meteen naar boven gerend, naar mijn familie en vrienden. Het was echt heel gaaf.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl