NOS Nieuws

'Landelijk onderzoek naar bijtende honden nodig'

De Koninklijke Hondenbescherming, een particuliere organisatie die hondeneigenaren adviseert, wil dat de overheid een groot landelijk onderzoek begint naar honden die mensen bijten. De organisatie zegt in De Telegraaf signalen te hebben dat het aantal bijtincidenten toeneemt, maar wil graag harde cijfers hebben om het zeker te weten.

Al langer wordt er in politiek Den Haag gesproken over een landelijke database voor bijtincidenten, maar tot nu toe is die er nog niet. Sommige gemeenten houden wel cijfers bij. Zo melden Zwolle en Apeldoorn in jaarcijfers dat het aantal bijtende honden is gestegen, schrijft de krant. Een van de oorzaken zou zijn dat er sinds de afschaffing van het pitbullverbod in 2008 een toename is van agressieve honden.

Nieuwe eisen

Het CBS houdt alleen dodelijke hondenbeten bij, die jaarlijks 0 tot 2 keer voorkomen. Verder registreert de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht ernstige bijtincidenten die leiden tot bestuurlijke maatregelen als het in beslag nemen van de hond. Dat gebeurde in 2014 zo'n 70 keer.

Als uit een landelijk onderzoek blijkt dat het aantal bijtincidenten inderdaad is toegenomen, wil de Hondenbescherming dat er nieuwe eisen worden gesteld aan hondeneigenaren. De organisatie noemt dat in De Telegraaf een 'houderschap onder voorwaarden', waarin bijvoorbeeld staat dat het baasje geen strafblad mag hebben. Meerdere landen hebben al zo'n regeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl