Solidaridad zet zich wereldwijd in voor duurzame ontwikkeling, met onder meet fairtrade koffie
NOS Nieuws

'Solidaridad heeft brievenbusfirma in Panama'

Ontwikkelingsorganisatie Solidaridad maakt gebruik van brievenbusfirma's in Panama, Hongkong en Zuid-Afrika. Dat blijkt uit de Panama Papers, schrijven Trouw en Het Financieele Dagblad.

Solidaridad, dat zich wereldwijd inzet voor duurzame ontwikkeling, zou via een stichting in Panama betalingen doen aan dochterorganisaties in Midden- en Zuid-Amerika. Door de constructie hoeft de organisatie volgens de kranten geen belasting te betalen over internationale transacties. Solidaridad heeft geen activiteiten of medewerkers in Panama.

Labyrint

Solidaridad heeft sinds 2009 een ingewikkelde internationale structuur met verschillende regionale kantoren waarvan de stichting in Panama dus een onderdeel is. "Het is een labyrint, ik ben de enige in de organisatie die het nog kan overzien", zo wordt directeur Nico Roozen geciteerd.

Roozen bestrijdt de beschuldigingen. Hij zegt tegen de NOS dat zijn woorden in de kranten verkeerd zijn weergegeven. ''Het is helemaal niet onze moraliteit om belasting te ontwijken.''

Volgens Roozen hoeven over internationale transacties sowieso geen belastingen te worden betaald. "Bij ons ontwikkelingswerk in Zuid- en Midden-Amerika betalen we loonbelasting en btw, maar over transacties wordt geen belasting geheven. Onze stichting in Panama is dan ook niet bedoeld voor belastingontwijking."

Solidaridad heeft die stichting volgens Roozen om heel andere redenen. ''We wilden één stichting om de geldstromen te beheren in Midden- en Zuid-Amerika. Vanuit Panama gaat dat relatief makkelijk. Als je geld bijvoorbeeld in Brazilië is, krijg je het nauwelijks het land nog uit. Bovendien is de Panamese valuta gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, die veel stabieler is dan andere valuta in de regio. Je wilt niet dat donaties ineens dertig procent van hun waarde verliezen.''

Directeur Solidaridad: met de kennis van nu...

Wel heeft Solidaridad de contacten die er waren met het Panamese adviesbureau Mossack Fonseca per direct verbroken. Dat bureau zette de Panamese stichting op voor Solidaridad en de Panama Papers zijn documenten van Mossack Fonseca. "Solidaridad wil op geen enkele manier geassocieerd worden met bedrijven die belasting ontwijken voor eigen gewin", schrijft de organisatie op de website.

Roozen zegt te zijn geschrokken van de onthullingen over Mossack Fonseca, maar wijst erop dat ''niet de hele economie van Panama een rotzooi is. Niet alles is er op orde, maar het is geen schurkenstaat.''

Onderzoek

Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF), dat toezicht houdt op goede doelen, onderzoekt of Solidaridad binnen de normen van het keurmerk voor goede doelen is gebleven, schrijven Trouw en Het Financieele Dagblad. Het bureau zet vraagtekens bij de transparantie van de buitenlandse constructies.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl