Het NAVO-hoofdkwartier in Brussel
NOS Nieuws

NAVO-Ruslandraad nieuw leven ingeblazen

Voor het eerst in twee jaar komt de NAVO-Ruslandraad weer bij elkaar. Binnen twee weken treffen de NAVO-ambassadeurs en de ambassadeur van Rusland elkaar in Brussel.

Onderwerpen van gesprek zijn de situatie in Oekraïne en de naleving van het akkoord van Minsk, waarin vorig jaar de voorwaarden voor een staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne werden vastgelegd.

"De nadruk ligt op openheid en het verminderen van risico's", zegt de NAVO. Ook de situatie in Afghanistan en andere conflictgebieden komen aan de orde.

Opgeschort

De NAVO-Ruslandraad bestaat sinds 2002. Het westerse militaire bondgenootschap en Rusland wisselen daarin standpunten uit over internationale veiligheidsvraagstukken. In 2014 schortte de NAVO-ministers van Defensie het overleg op uit protest tegen de Russische bezetting van de Krim en de Russische inmenging in het conflict in Oost-Oekraïne. Op informeel niveau bleef er wel contact.

Dat er weer gepraat wordt, duidt erop dat beide partijen een herstel van de relatie overwegen. Zover is het nog niet. "Zolang Rusland het internationaal recht niet respecteert is het geen business as usual", zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl