Zo plakt de BEAM vast aan het ruimtestation ISS
NOS Nieuws

Opblaasbare ruimtetent debuteert bij ISS

Vanavond lanceert SpaceX een bevoorradingsraket naar het ISS en de paklijst heeft wat weg van die van een familie op weg naar de camping in Zuid-Frankrijk. Er gaat niet alleen veel voedsel mee, maar ook een tent.

De Bigelow Expandable Activity Module is ongeveer 2 bij 2,5 meter groot, maar weegt stukken meer dan het gemiddelde opgooitentje, ruim 1400 kilo. Eenmaal bij het ISS wordt de module aan het ruimtestation gekoppeld en opgeblazen. Uitgevouwen is de BEAM 3 bij 4 meter groot.

De BEAM zal de komende twee jaar worden getest. Astronauten zullen af en toe naar binnen gaan om de module te inspecteren. Vooral de opblaasbare wanden worden dan goed onderzocht op beschadigingen. Na twee jaar wordt de BEAM losgekoppeld en krijgt hij een duwtje richting de aarde, zodat de ruimtetent uiteindelijk verbrandt in de atmosfeer.

Hoe wordt BEAM opgeblazen in de ruimte?

Het bedrijf achter de BEAM experimenteert al langer met uitvouwbare modules in de ruimte. Hoteltycoon Robert Bigelow wilde 15 jaar geleden ruimtehotels bouwen van opblaasbare tenten, maar hij was zijn tijd te ver vooruit.

Tegenwoordig werkt zijn bedrijf voor NASA, dat hoopt dat de opblaasbare modules een goede basis vormen voor een permanent tentenkamp op de maan.

Ook moeten de modules ooit mee op reis naar Mars, zodat de astronauten op weg naar de rode planeet iets meer bewegingsruimte hebben dan gebruikelijk is bij een ruimtereis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl