Het middel werkt volgens het AvL-ziekenhuis bij bepaalde soorten darmkanker
NOS Nieuws

Afgedankt darmkankermedicijn herontdekt

Het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam gaat een aantal darmkankerpatiënten behandelen met een medicijn dat 22 jaar geleden nog werd afgedankt omdat het niet zou werken. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het bij een bepaalde groep patiënten wel degelijk effect heeft, zegt AvL-oncoloog René Bernards.

In 1994 werd al onderzocht of het chemotherapeutische middel vinorelbine, dat bij long- en borstkanker al jaren werd ingezet, ook zou werken bij darmkanker. Maar omdat van alle geteste patiënten er slechts één baat bij had, werd het middel aan de kant geschoven.

Erfelijke eigenschappen

Het AvL heeft vinorelbine nu in een laboratorium opnieuw onderzocht. Met de wetenschappelijke kennis van 22 jaar later bleek dat alleen darmkankertumoren met bepaalde erfelijke eigenschappen gevoelig zijn voor het middel.

Het team van Bernards ontdekte dat ongeveer een op de vijf darmkankertumoren de betreffende eigenschappen heeft. "En als je die patiënten van tevoren kunt herkennen, dan kun je het middel dus heel gericht inzetten", zei Bernards op NPO Radio 1.

Goedkoop

Doordat vinorelbine een oud middel is waarop geen patent meer rust, is de prijs niet hoog. Alleen al daarom loont het volgens Bernards om vaker nieuw onderzoek te doen naar afgeschreven medicijnen. "Dat is een van de weinige manieren om de kosten van de kankerzorg beheersbaar te houden."

In juni begint het AvL met een proef met vinorelbine bij een selecte groep darmkankerpatiënten. Dat gebeurt in samenwerking met enkele andere Europese kankercentra.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl