Mugabe: ben nog niet dood
NOS Nieuws

Mugabe: ik ben nog niet dood

Hij mag dan de 90 zijn gepasseerd, Robert Mugabe is nog lang niet dood, zegt hij zelf. De president van Zimbabwe heeft in een toespraak flink uitgehaald naar partijgenoten, die al voorzichtig voorsorteren op het overlijden van de Afrikaanse leider.

Mugabe leidt Zimbabwe sinds 1980, eerst als regeringsleider en later als president. Recente reizen naar Maleisië en Singapore, naar verluidt voor ziekenhuisbehandelingen, voedden de geruchtenmolen over zijn slechte gezondheid, maar daar wil Mugabe niets van weten.

"Dat soort berichten leidden tot een stormloop. Men zal zeggen dat de president stervende is. Schaam je, ik ben nog niet dood", zei de leider tegenover een groep van 10.000 veteranen.

Opvolger democratisch gekozen

Mocht het zover komen, dan vindt Mugabe dat zijn opvolger democratisch moet worden gekozen. Net als hij: "Ik ben hier bij de gratie van het volk. Als ze zeggen dat ik moet vertrekken, ga ik", zei Mugabe. Vanaf de eerste verkiezingen in 1980 wordt Mugabe ervan verdacht verkiezingsuitslagen te manipuleren. Sommigen verwachten dat zijn vrouw Grace na zijn dood een greep naar de macht zal doen.

In zijn toespraak deed Mugabe enkele toezeggingen aan de veteranen, die onder meer pensioenverhogingen eisen. Mugabe voegde er wel aan toe dat de regering wellicht niet alles kan betalen. De laatste keer dat Mugabe de toelage van veteranen verhoogde, was in 1997. Daarop crashte de Zimbabwaanse dollar met 72 procent, een dag die in Zimbabwe bekendstaat als 'zwarte vrijdag'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl