NOS Nieuws

Onderzoek confrontatie motorclubs bij Van der Valk in volle gang

De politie is volop bezig met het onderzoek naar de vechtpartij tussen de motorclubs Hells Angels en Mongols, gisteravond bij Van der Valkhotel Rotterdam Blijdorp. Er wordt nog gezocht naar leden die zijn gevlucht.

De rivaliserende motorclubs hadden met elkaar afgesproken bij het hotel. Toen de ongeveer dertig mannen elkaar troffen, ontstond meteen een vechtpartij. Daarbij is ook twintig keer geschoten. Op dat moment zaten veertig hotelgasten in het restaurant te eten. Zij vluchtten tijdens de confrontatie naar buiten.

Wonder

"Een van de motorrijders is gewond geraakt. Het is een wonder dat er onder de hotelgasten geen gewonden zijn", zei een politiewoordvoerder in het NOS Radio 1 Journaal.

Toen de politie bij het hotel aankwam, vluchtte een groep motorrijders naar binnen. Na een uitgebreide zoektocht in het hotel werden de mannen opgepakt. Ook waren enkelen een park bij het hotel ingerend. Met politiehonden en een helikopter werden ook zij gevonden. Uiteindelijk zijn 23 mannen gearresteerd. Er wordt nog steeds gezocht naar een paar motorrijders die zijn ontsnapt.

Nieuwe motorclub

De Mongols is een relatief nieuwe motorclub in Nederland. De club is opgericht in de Verenigde Staten, in Californië, is wereldwijd vertakt en in 2014 vanuit Duitsland naar Amsterdam gekomen. "In Duitsland zijn er al meer confrontaties tussen de Mongols en de Hells Angels geweest", zei Parool-misdaadjournalist Paul Vugts in het NOS Radio 1 Journaal. Hij heeft een boek over de Hells Angels geschreven.

Korpschef Rotterdam: deze organisaties zouden als crimineel moeten worden aangeduid

"In Duitsland is een keer een bom gevonden in een clubhuis van de Mongols. Het zijn echte rivalen van de Hells Angels. De Mongols zijn gelieerd aan No Surrender."

Vugts durft niet te zeggen wat de confrontatie in Rotterdam betekent. "Ik weet niet of het een incident is, of het begin van iets."

Minister Van der Steur zei in een reactie dat criminele motorbendes keihard worden aangepakt. Hij benadrukte dat Nederland daarin samenwerkt met Duitsland en België. "De insteek is dat deze mensen niet meer crimineel actief kunnen zijn in Nederland."

Verklaring

Van de Valk laat in een reactie weten dat de directie blij is dat er niemand van de gasten en het personeel gewond is geraakt. Ook is Van der Valk tevreden over de manier waarop het personeel en de politie de situatie hebben afgehandeld. Er is geen grote schade aan het hotel.

"Dit had overal kunnen gebeuren en wij betreuren het dat ons hotel voor deze ontmoeting is uitgekozen", schrijft het bedrijf over de plek die de motorbendes hadden uitgekozen. Volgens het hotel waren zij niet als zodanig herkenbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl