NOS Nieuws

Ruim helft verdachten drugsactie langer vast

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

Grofweg de helft van de verdachten die maandag zijn opgepakt bij de anti-drugsactie in Noord-Brabant, is weer vrij. Van de 55 arrestanten zitten er nog 29 vast.

Sommige verdachten waren niet meer dan een 'kleine vis' en zijn daarom alweer op vrije voeten. Anderen vervulden vermoedelijk een sleutelrol bij de productie van xtc en blijven daarom nog minimaal twee weken in voorlopige hechtenis.

Party King

Ze vormen een bont gezelschap, de verdachten die afgelopen maandag werden opgepakt na invallen op 124 locaties, vooral in het zuiden van het land. Onder hen kampers en leden van motorclubs, maar ook villa-eigenaars en onopvallende wijkbewoners.

Net als hun achtergrond lopen ook de verdenkingen sterk uiteen: van wapenbezit en witwassen tot het opzetten van een xtc-lab en het verkopen van chemicaliën om drugs mee te maken.

Een ding hebben ze gemeen: allemaal kwamen ze over de vloer bij Party King, een onopvallend bedrijfje in Best dat volgens het Openbaar Ministerie fungeerde als dekmantel voor criminelen. Vanuit dit feestverhuurbedrijf op een industrieterrein werd volgens justitie de productie van synthetische drugs geregeld.

Xtc-pionier

Hoofdverdachten in het onderzoek zijn drie mannen uit Best, Kaatsheuvel en Waalre. Ze zouden een bende hebben gevormd die verschillende netwerken van xtc-producenten faciliteerde. De 50-jarige verdachte uit Best werd opgepakt in een stadje in Tsjechië en zal binnenkort worden uitgeleverd aan Nederland.

Opvallende naam tussen de andere aangehouden verdachten is de 69-jarige Ton van D. uit Rotterdam. Hij is een pionier op het gebied van xtc-handel. In de jaren negentig was hij een van de eersten die op grote schaal pillen produceerde en verkocht. Hij zou er, samen met zijn zakenpartners, honderden miljoenen guldens mee hebben verdiend.

Ook de naam van een andere grote speler in het xtc-milieu duikt op: die van Janus van W. De 54-jarige Eindhovenaar woonde tot voor kort in België, waar hij werd beschouwd als een van de grootste drugshandelaren van het land. De rechter veroordeelde Van W. tot lange celstraffen na de export van honderdduizenden xtc-pillen en grote hoeveelheden andere drugs. Sinds vorig jaar is Van W. weer vrij.

Volgens de advocaat van Van W. is alleen zijn zoon Richard van W. officieel verdachte in de Party King-zaak. Beide mannen zitten in het buitenland, waar ze "van dag tot dag" bekijken of ze met de politie in Nederland willen praten. Richard van W. ontkent iedere betrokkenheid bij criminele activiteiten. Bij huiszoekingen bij de familie Van W. is volgens de advocaat "een heel beperkt aantal documenten" in beslag genomen, plus een aantal telefoons en een computer.

Valse merkkleding

Op andere plekken deed de politie maandag indrukwekkender vondsten. Op een woonwagenkamp in Waalre namen agenten onder andere een uzi en een kalasjnikov in beslag. In Oisterwijk vond de politie twee loodsen met grote hoeveelheden valse merkkleding, tassen en schoenen. Een 41-jarige vrouw en een 26-jarige man zitten daarvoor nog vast.

Uit kluizen, matrassen, kruipruimtes en boodschappentassen haalde de politie tijdens de invallen in totaal vier ton cash. Een 53-jarige man uit Best had tientallen kilo's wiet liggen. Verder vond de politie onder andere 6 drugslabs en 5000 liter chemicaliën.

Het Openbaar Ministerie verwacht de komende tijd nog meer verdachten aan te houden. De actie van maandag was specifiek gericht tegen de aanhoudende drugscriminaliteit in Noord-Brabant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl