Landhuis Oud Amelisweerd in Bunnik
NOS Nieuws

Europa Nostra Prijs voor drie Nederlandse projecten

Drie Nederlandse projecten hebben de Europa Nostra Prijs gewonnen. De prijs geldt als het hoogste eerbetoon van de Europese Unie voor cultureel erfgoed.

Het gaat om het landhuis Oud Amelisweerd in Bunnik, dat werd gerestaureerd door stichting Museum Oud Amelisweerd. Onderzoekinstituut en museum Naturalis in Leiden kreeg de prijs voor de digitalisering van haar collectie. En Natuurmonumenten wordt beloond voor de wijze waarop zij Fort Kijkuit in Kortenhoef restaureerde.

Nostra Prijs

De Europa Nostra Prijs wordt sinds 2002 jaarlijks uitgereikt en eert culturele erfgoedprojecten, verspreid over vier categorieën. Dit jaar werden 187 projecten uit 36 verschillende landen ingediend. Een onafhankelijke jury koos daaruit 28 winnaars in totaal 16 landen.

De prijsuitreiking vindt dit jaar plaats op 24 mei in het historische Zarzuela Theater in Madrid. Daar worden zeven van de 28 winnaars uitgeroepen tot 'Grand Prix-laureaat', die daarmee 10.000 euro in de wacht slepen. Daarnaast zal ook de publieksprijs uitgereikt worden. De stemming daarvoor loopt vanaf donderdag op de website van Europa Nostra.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl