NOS Nieuws

Gegevens 55 miljoen Filipino's gelekt: 'grootste datalek ooit'

Door een groot datalek bij de Filipijnse verkiezingscommissie zijn de gegevens van 55 miljoen Filipino's gelekt. Dat meldt beveiligingsbedrijf Trend Micro na eigen onderzoek. Het zou gaan om het grootste aan de overheid gerelateerde datalek ooit.

In de database zitten gegevens van alle stemgerechtigde inwoners. Daarnaast vond Trend Micro paspoortgegevens van 1,3 miljoen Filipino's die in het buitenland wonen. Deze informatie is volgens Trend Micro niet versleuteld en daardoor voor iedereen toegankelijk.

Deze gegevens kunnen worden gebruikt om fraude te plegen.

Miljoenen vingerafdrukken

Daarnaast vond het bureau ook van 15,8 miljoen mensen vingerafdrukken en een lijst van mensen die aan de verkiezingen in 2010 hebben meegedaan.

De website van de verkiezingscommissie, die COMELEC heet, werd op 27 maart aangevallen door een groep hackers. Volgens Trend Micro heeft een tweede groep vervolgens de gegevens online gezet.

Het is naar alle waarschijnlijkheid de grootste overheidshack die ooit heeft plaatsgevonden. Vorig jaar werd het Amerikaanse Office for Personnel Management gehackt. Daar zaten onder meer sofinummers van 20 miljoen Amerikanen bij.

Verkiezingen

Volgende maand gaan de Filipino’s naar de stembus. Een woordvoerder van de verkiezingscommissie geeft toe dat de beveiliging van de website waar de gegevens stonden niet zo sterk was.

Hij benadrukt wel dat het systeem dat de stemmen binnenhaalt er los van staat en dus niet in gevaar is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl