Bert Meerstadt
NOS Nieuws

FNV wil ABN Amro-commissaris op non-actief

Bert Meerstadt moet op non-actief worden gesteld als commissaris van ABN Amro zolang niet duidelijk is waarom zijn naam opduikt in de Panama Papers. Dat vindt FNV-bestuurder Carla Kiburg.

"Je kunt je geen smet veroorloven op die positie bij ABN Amro", zegt Kiburg tegen radiozender BNR. "Commissarissen moeten voorbeeldgedrag tonen."

Ontkenning

Vanmorgen bleek uit de Panama Papers, waarover Trouw en FD schreven, dat de naam van oud-NS-topman Meerstadt voorkomt in stukken rond de oprichting van een vennootschap op de Britse Maagdeneilanden. In 2001 was Meerstadt volgens de documenten voor twee weken de belangrijkste aandeelhouder.

Meerstadt ontkent betrokkenheid en snapt niet hoe zijn naam in de documenten komt.

Er moeten antwoorden komen op de vragen rond Meerstadt

FNV-bestuurder Carla Kiburg

"In de bankensector moet iedereen een eed afleggen. Dat heeft Meerstadt ook gedaan", zegt Kiburg. "Er moeten nu antwoorden komen op de vragen rond Meerstadt. Wat was zijn rol rond die vennootschap?"

Kiburg gaat de Raad van Commissarissen, Bert Meerstadt en De Nederlandsche Bank aanschrijven om te vragen om een onderzoek. Gedurende dat onderzoek zou de ABN-commissaris op non-actief moeten worden gesteld, vindt de vakbond.

ABN Amro maakte gisteren bekend dat Meerstadt in de loop van het jaar stopt als commissaris. Die beslissing staat volgens de bank los van de kwestie rond de Panama Papers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl