Moskou tevreden met 'nee', Brussel wacht af
De Russische premier Medvedev heeft zoals verwacht instemmend gereageerd op het Nederlandse 'nee' tegen het associatieverdrag met Oekraïne. Hij legt de uitslag uit als een bewijs van het Europese wantrouwen ten opzichte van de Oekraïense regering.
"Dit is een indicatie van hoe Europeanen tegen het politieke systeem van Oekraïne aankijken", twittert de premier.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou voegt eraan toe dat de uitslag aantoont dat het beleid van Brussel soms ver afstaat van de stemming van de burgers.
Kwaad
De Russische regering wacht nu af hoe Den Haag omgaat met de uitslag, zegt correspondent David Jan Godfroid. Moskou zal vooral van zich laten horen als premier Rutte de afwijzing naast zich neerlegt.
Moskou is nog altijd kwaad over het verdrag dat de EU met Oekraïne heeft gesloten, aldus Godfroid. Het akkoord wordt in het Kremlin gezien als een doelbewuste actie om Oekraïne los te weken van Rusland.
Brussel
Voorzitter Tusk van de Europese Raad wacht af wat de regering in Den Haag doet met de uitkomst van het referendum, liet hij vanmorgen in Brussel weten. "Ik blijf in contact met premier Rutte om te horen welke conclusies hij trekt uit de uitslag en wat hij van plan is ermee te doen."
Tusk wees erop dat het verdrag met Oekraïne al van kracht is, op basis van de goedkeuring van de 27 andere lidstaten.
De voorzitter van de Europese Commissie, Jean Claude Juncker, heeft nog niet gereageerd op het Nederlandse 'nee'. Hij waarschuwde voorafgaand aan het referendum dat een Nederlandse afwijzing van het verdrag tot een continentale crisis kan leiden.
Tijd kopen
Volgens correspondent Gwen ter Horst zal er nog veel tijd verstrijken voordat de consequenties van het referendum duidelijk zijn. "Als het ingewikkeld wordt, moet je flink de tijd nemen, tijd kopen; dat is de gebruikelijke gedachtegang in Brussel", zegt Ter Horst.
Ze verwacht dat premier Rutte zich uitgebreid zal laten adviseren over de vervolgstappen, en dat kan weken, zo niet maanden duren. De komende dagen zal hij informeel contact opnemen met zijn Europese collega's om hen te informeren over de nieuwe stand van zaken in Nederland.
Rutte heeft nog tot de volgende EU-top, eind juni, om met een officiële reactie in Brussel te komen.