NOS Nieuws

Opnieuw dode in VS door 'exploderende' airbag

In de Amerikaanse staat Texas is opnieuw een dode gevallen door een 'exploderende' airbag. Een 17-jarig meisje reed met haar Honda Civic achterop een andere auto toen de airbag met een harde knal uitklapte.

Met de dood van het meisje staat de teller van slachtoffers in de VS inmiddels op tien. Naast de doden die vielen in de VS, allen in een Honda, is er ook een dode bekend in Maleisië. Meer dan honderd mensen raakten gewond door de dodelijke airbags.

Langer problemen

Er zijn al langer problemen met airbags van het Japanse merk Takata, die onder meer in bepaalde modellen van Honda zijn ingebouwd. Het gaat vooral om modellen die tussen 2005 en 2015 zijn geproduceerd. Doordat de airbag soms met grote kracht open gaat, kunnen er metaaldeeltjes losschieten.

Sinds 2008 riepen automerken als Toyota en Nissan al miljoenen auto's terug vanwege de problemen. Vorig jaar riep ook Honda wereldwijd zo'n vijf miljoen voertuigen terug en in februari dit jaar in de VS ook nog eens 2,2 miljoen.

Takata was het in eerste instantie niet eens met de terugroepacties, maar erkende uiteindelijk de fabrieksfout onder druk van de Amerikaanse veiligheidsautoriteiten.

Oproep

De auto van het 17-jarige meisje had volgens Honda al zes keer een oproep gehad voor een reparatie, maar daar is volgens het automerk nooit op gereageerd. Haar ouders zeggen dat de auto tweedehands is gekocht en dat ze daarom niet wisten van de oproep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl