Sigurdur Ingi Johannsson
NOS Nieuws

IJslandse minister van Visserij en Landbouw nieuwe premier

De twee coalitiepartijen in IJsland hebben Sigurdur Ingi Johannsson, de minister van Visserij en Landbouw, aangewezen als nieuwe premier. Vandaag besloten ze samen verder te regeren, zodat er niet meteen nieuwe verkiezingen nodig zijn. Johannsson was al vicepremier. De president van IJsland moet nog wel akkoord gaan met de benoeming.

Later op de avond werden de oppositiepartijen in het parlement het er met de coalitiepartijen over eens om in de herfst vervroegde verkiezingen te houden.

IJsland belandde in een regeringscrisis na de onthullingen in de Panama Papers over premier Gunnlaugsson. Uit de Panama Papers zou blijken dat Gunnlaugsson obligaties had van enkele banken die failliet gingen. Als premier zorgde hij namens IJsland voor een deal met de schuldeisers van de banken. Omdat hij vanwege de obligaties zelf ook schuldeiser was, zou hier sprake zijn geweest van belangenverstrengeling.

Gunnlaugsson besloot gisteren terug te treden. Of hij definitief uit de politiek vertrekt, is nog onduidelijk. Johannsson en Gunnlaugsson zijn beiden lid van de Progressieve Partij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl