Tweede Kamer: dit moet gevolgen hebben
De meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat het verdrag met Oekraïne niet kan worden geratificeerd nu de uitslag van het referendum geldig is. De opkomstdrempel van 30 procent is gehaald en de meerderheid vindt dat dat niet zonder gevolgen kan blijven.
Regeringspartijen
PvdA-leider Samsom vindt dat "recht moet worden gedaan aan de nee-stem". Volgens hem betekent dat dat het verdrag niet op deze manier kan doorgaan. Hij vindt dat het kabinet nu aan zet is, maar benadrukt wel dat er een ingewikkelde situatie is ontstaan, omdat 27 landen het verdrag wel hebben geratificeerd.
Coalitiepartner VVD reageert terughoudender. Kamerlid Ten Broeke is teleurgesteld door de voorlopige cijfers, maar wil nog weinig kwijt over de consequenties. "Het kabinet moet met een reactie komen en ik wil er ook met mijn eigen fractie nog eens goed over praten."
SP en PVV
SP-leider Roemer, zelf tegen het verdrag, vindt "het verschil tussen voor- en tegenstanders overduidelijk." Hij wijst erop dat bijna net zoveel mensen tegen hebben gestemd als in 2005 in het referendum over de Europese Grondwet. Als het referendum geldig is, is het ook volgens hem helder: dan gaat het verdrag niet door. PVV-leider Wilders, ook fervent tegenstander, spreekt van een geweldige uitslag. Hij is trots op de tegenstemmers. Wilders vindt het een "motie van wantrouwen van het volk tegen de elite uit Brussel en Den Haag als zo'n twee derde van de stemmers nee zegt".
Overduidelijk
D66-leider Pechtold vindt het "neen" overduidelijk. "Als de opkomstdrempel wordt gehaald, moet het kabinet die uitslag volgen; nee is nee." Hij is erg teleurgesteld over de cijfers. Pechtold vindt dat D66 als enige partij echt hard campagne heeft gevoerd voor het verdrag. Hij had liever gezien dat andere voorstanders dat ook hadden gedaan.
CDA-leider Buma vindt dat je een nee-stem "juridisch wel, maar democratisch niet" naast je neer kunt leggen en dat het verdrag dan niet kan worden geratificeerd. Wat er dan verder moet gebeuren, is volgens hem nog niet duidelijk.
Duidelijk
ChristenUnie-voorman Segers spreekt van een duidelijk signaal. Volgens hem moet de Kamer de zorg van de tegenstemmers wegnemen dat dit verdrag de opmaat is naar een EU-lidmaatschap van Oekraïne. Hij benadrukt overigens ook dat het overgrote deel van de Nederlanders niet is gaan stemmen. Ook SGP-voorman Van der Staaij wijst op het grote aantal mensen dat niet aan het referendum heeft meegedaan.
GroenLinks-leider Klaver vindt dat het kabinet niet te lang moet doen over een reactie. Ook volgens hem kan het verdrag nu niet worden geratificeerd. "Maar het zou een slechte uitkomst zijn, als we alleen doorgaan met handel en als er niets aan bestrijding van corruptie wordt gedaan."
Partijleider Thieme van de Partij voor de Dieren vindt dat het kabinet iets moet doen "met zo'n duidelijke uitkomst".