De Britse premier Cameron
NOS Nieuws

Cameron: ook later geen profijt van weggesluisd geld

De Britse premier Cameron heeft via een woordvoerder laten weten dat hij ook in de toekomst niet zal profiteren van familiekapitaal dat is weggesluisd naar belastingparadijzen. Volgens de Panama Papers leidde de inmiddels overleden vader van de premier een bedrijf op de Bahama's waar rijke Britten hun geld konden onderbrengen. Zo konden zij hun kapitaal uit het zicht van de belasting houden.

Cameron verklaarde gisteren al dat hij geen aandelen heeft in zogeheten offshore-bedrijven, maar hij zweeg over mogelijk toekomstig rendement. Afgelopen maandag onthulden media in binnen- en buitenland de gelekte gegevens van de Panamese juridische firma Mossack Fonseca, over vele prominenten uit de politiek, het bedrijfsleven en de sportwereld die hun kapitaal hebben ondergebracht in belastingparadijzen.

Snoepfabrikant

Ook de Oekraïense president Porosjenko, eveneens genoemd in de Panama Papers, verdedigde zich vandaag tegen verdachtmakingen door de onthulling van de Panama Papers. Tijdens een persconferentie zei de president dat hij een bedrijf in het buitenland had opgericht om zijn zakelijke en politieke belangen te scheiden, nadat hij tot president was gekozen. Voor die tijd was Porosjenko eigenaar van een goedlopend snoep- en chocolaconcern.

Porosjenko benadrukt dat die transactie volledig transparant is verlopen, Critici spreken dat tegen, en wijzen erop dat de constructie schimmig is en Porosjenko's belangen nog altijd verweven zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl