NOS Nieuws

Sanders en Cruz winnen voorverkiezingen in Wisconsin

Flinke tegenvaller voor Trump

Bernie Sanders en Ted Cruz hebben de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Wisconsin gewonnen. Bij de Republikeinen stond Trump lange tijd voor in de staat in het middenwesten, maar hij kwam de afgelopen weken meerdere keren negatief in het nieuws. Cruz loopt met de winst niet veel in op Trump, maar hij noemt het zelf "een keerpunt in de campagne".

"We hebben een keus", zei hij in zijn toespraak. Daarmee doelt hij op het aantal gedelegeerden die zijn tegenstander Trump nodig heeft om de nominatie te behalen. De miljardair is goed op weg, maar is nog steeds niet over de drempel van 1237 gedelegeerden. Door Trumps verlies gisteren neemt de speculatie over een open conventie verder toe, waarbij de persoon met de meeste stemmen in de voorverkiezingen toch opzij kan worden geschoven.

Trump kwam in de aanloop naar de verkiezingen in Wisconsin verschillende keren negatief in het nieuws. Zo bleef hij achter zijn campagnemanager staan die voor geweldpleging werd aangeklaagd. Ook beledigde hij de echtgenote van Ted Cruz en moest hij snel terugkomen van zijn abortus-standpunt. Trump had gezegd dat vrouwen die hun zwangerschap beëindigen, moeten worden gestraft.

Bij de Democraten behaalde Bernie Sanders opnieuw een overwinning op zijn tegenstander Hillary Clinton. De afgelopen weken won hij zes van de zeven voorverkiezingen. Ook de meerderheid van de Democraten in het buitenland stemde op Sanders.

Doordat het vooral kleine of dunbevolkte staten zijn waar de senator uit Vermont wint, loopt hij niet veel in op Clinton, die nog steeds verreweg de meeste gedelegeerden heeft.

Sanders hamert daarom, net als Cruz, vooral op het "momentum" dat hij heeft verkregen in de afgelopen weken. "Momentum is elf maanden geleden beginnen als een marginale kandidaat, momentum is je campagne beginnen met een grote achterstand op minister Clinton, momentum is de afgelopen weken in nationale peilingen 1 procentpunt boven of onder Clinton staan, momentum is dat we Donald Trump in alle peilingen dik verslaan en momentum is dat we hem met meer verschil verslaan dan Clinton zou doen", zei Sanders in zijn toespraak vannacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl