Het kantoor van Mossack Fonseca
NOS Nieuws

'Rotterdams notariskantoor faciliteerde dubieuze constructies'

Advocaten- en notariskantoor Ploum Lodder Princen uit Rotterdam en trustkantoor Infintax uit Amsterdam hebben via de Panamese juridisch dienstverlener Mossack Fonseca dubieuze constructies voor buitenlandse bedrijven en vermogende particulieren opgezet. Dat stellen journalisten van Trouw en het FD op basis van de Panama Papers.

Ploum Lodder Princen is sinds eind 2012 de vaste notaris van Infintax. Zeker twee transacties zijn volgens emeritus hoogleraar notarieel recht Martin Jan van Mourik opvallend. Hij vraagt zich in het FD af of de notaris de aktes had mogen laten passeren.

Ploum Lodder Princen is betrokken bij de schijnverkoop van een pand in Ecuador, die een transactie van bijna twee miljoen vanuit het belastingparadijs Anguilla moet verhullen. Van Mourik noemt het "juridisch cowboygedrag", waar een notaris zich verre van zou moeten houden.

Het trustkantoor Infintax is de vaste zakenpartner van Mossack Fonseca in Nederland en levert daar belastingadvies en trustdiensten aan. Infintax zet constructies op om geld in en uit landen als Mexico en Ecuador te laten stromen.

Woest

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is woest over de beschuldigingen van hoogleraar Van Mourik. "Om in zijn termen te blijven, dit is makkelijk prijsschieten", reageert Nora van Oostrom van de KNB. "Het gaat om ingewikkelde ondernemingstransacties. Waarvan we begrijpen dat er nu behoefte is aan uitleg, maar een notaris heeft zich te houden aan de geheimhoudingsplicht. In die spagaat zitten wij. Op de genoemde voorbeelden kunnen wij nu niet reageren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl