Vluchtelingen op Lesbos protesteren tegen hun transport naar Turkije
NOS Nieuws

Brussel wil één Europees asielstelsel

Er moet één Europees asielstelsel komen, vindt de Europese Commissie. In plannen die de komende dag worden gepresenteerd, staat dat landen direct bevoegdheden afdragen aan Brussel en dat het Europese asielagentschap EASO verantwoordelijk wordt voor een eerlijke verdeling van asielzoekers over de hele EU.

In het nu nog geldende Dublin-systeem is het land waar een migrant de EU binnenkomt verantwoordelijk voor de afwikkeling van de asielprocedure en opvang. Maar volgens de Europese Commissie heeft de huidige vluchtelingencrisis duidelijk gemaakt dat dat systeem zijn beste tijd heeft gehad. De situatie in landen als Italië en vooral Griekenland dreigt onhoudbaar te worden.

Een van de plannen die nu op tafel liggen, is dat een asielzoeker na aankomst in de EU meteen wordt 'toegewezen' aan een bepaald land. In dat land moet de migrant dan de asielprocedure doorlopen.

Verdeelsleutel

Op basis van een verdeelsleutel zouden de asielzoekers eerlijk over Europa moeten worden verdeeld. Dat zou ook een einde moeten maken aan de huidige situatie dat landen als Duitsland en Zweden veel mensen opvangen en Oost-Europese landen weinig.

De zaak ligt extra gevoelig omdat veel landen huiverig zijn om bevoegdheden over te dragen aan het EASO. Wel heeft bondskanselier Merkel al eerder gepleit voor één Europees asielstelsel, en ook premier Rutte is voorstander van een centraal geregeld systeem voor de verdeling van asielzoekers.

De plannen worden de komende dag gepresenteerd door Eurocommissaris Timmermans. De lidstaten moeten er een oordeel over vellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl