NOS Nieuws

WhatsApp gaat alle communicatie in zijn app versleutelen

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Alle gesprekken binnen WhatsApp worden vanaf nu zodanig versleuteld dat buitenstaanders niet kunnen volgen wat er wordt besproken, ook medewerkers van de chatdienst niet. Dat zeggen de oprichters van WhatsApp in een interview met technologiemagazine Wired.

Sinds november 2014 wordt voor delen van de chatdienst al deze zogenoemde end-to-end-encryptie toegepast. Maar voor groepsgesprekken, foto's, video's en telefoongesprekken gold in eerste instantie een minder zware beveilging.

Daarnaast maakt het ook niet meer uit welk apparaat je gebruikt. WhatsApp belooft dat elk platform dat het bedrijf ondersteunt gebruikmaakt van end-to-end-encryptie: alleen afzender en ontvanger kennen de boodschap.

'Middelvinger naar de FBI'

Het aanzetten van deze vorm van versleuteling is een belangrijke zet. WhatsApp is verreweg de grootste chatdienst ter wereld, met meer dan 1 miljard maandelijks actieve gebruikers. In Nederland is de dienst zeer populair.

Als zo’n grote dienst al zijn verkeer gaat versleutelen is dat een belangrijk signaal. Onlangs schreef The New York Times al dat WhatsApp toenemende belangstelling van de Amerikaanse justitie heeft, onder andere in een zaak waarin het vraagt om een tap. WhatsApp kan daar, door deze aanpassingen, niet aan meewerken.

In het artikel van Wired wordt daarnaast niet voor niks verwezen naar de strijd tussen de Amerikaanse justitie en de FBI. Die draaide om de iPhone 5c van San Bernardino-dader Syed Farook. Dat WhatsApp nu gebruikmaakt van sterke versleuteling is belangrijker, stelt het magazine.

'GovtOS'

De FBI wilde bepaalde gegevens uitlezen op de iPhone, maar stuitte op een vergrendelcode. De opsporingsdienst vroeg Apple om de data er vanaf af te halen, maar dat is volgens de smartphonemaker niet mogelijk. Vervolgens kreeg Apple de vraag een aangepaste softwareversie te maken, 'GovtOS', waardoor men oneindig vaak de ontgrendelcode kon raden. Apple weigerde dit.

Uiteindelijk wist de FBI met de hulp van een derde partij de iPhone te kraken. Hoe dat gelukt is, is nog altijd onduidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl