Minister Van der Steur op zijn ministerie in Den Haag
NOS Nieuws

Oppositie wil niet wéér nieuwe minister V&J

De oppositie hoopt dat Ard van der Steur aan het eind van de week nog minister van Veiligheid en Justitie is. "Volgens mij is ieder jaar van minister wisselen geen goed idee", zegt GroenLinks-leider Klaver.

Van der Steur volgde een jaar geleden zijn opgestapte voorganger Opstelten op. De oppositie vindt dat er onder de huidige bewindsman weer een opeenstapeling van incidenten te zien is, maar wijt dat vooral aan weeffouten op het ministerie. Door de politie aan het voormalige ministerie van Justitie toe te voegen is er "een monsterlijk groot ministerie ontstaan, dat moeilijk te besturen is."

Alles hangt af van de manier waarop Van der Steur deze week omgaat met de vragen die Tweede Kamer nog heeft over de manier waarop hij is omgegaan met informatie over Ibrahim el-Bakraoui, één van de aanslagplegers in Brussel.

"Als hij alle vragen kan beantwoorden, is er voor mij geen probleem", stelt D66-leider Pechtold. Hij noemt het "patroon van een ministerie waar van alles mis is", wel "heel pijnlijk".

'Geen uitgemaakte zaak'

Van der Steur zal waarschijnlijk vandaag nog een brief naar de Kamer sturen met antwoord op 68 schriftelijke vragen. Donderdag is er opnieuw een debat in de Tweede Kamer over de kwestie. Daarbij is ook premier Rutte aanwezig.

Ook SP-leider Roemer zegt dat hij hoopt dat Van der Steur duidelijk kan maken dat hij zijn departement onder controle heeft en bovenop het onderwerp terreurbestrijding zit. "Het is geen uitgemaakte zaak dat hij kan blijven, maar ik gun hem wel de gelegenheid om het allemaal nog eens uit te leggen."

Klaver vindt dat Van der Steur in zwaar weer zit. Maar hij vraagt zich af of de terrorismebestrijding ermee gediend is als er wéér een nieuwe bewindspersoon komt. Ook Pechtold van D66 zegt dat het vervangen van de minister niet de eerste oplossing is waar hij aan denkt. "Ik hoop dat Van der Steur donderdag gewoon in staat is om alle vragen te beantwoorden. Ik denk dat de mensen daar het meest op zitten te wachten."

Niet speculeren

CDA'er Buma wil het debat van donderdag afwachten. Dan moet blijken of de minister alert en accuraat genoeg is. Hij wil nu nog niet over een eventueel vertrek speculeren.

De coalitiegenoten Zijlstra (VVD) en Samsom (PvdA) gaan ervan uit dat Van der Steur aan het einde van de week nog gewoon minister is.

Zijlstra vindt het "overdreven" als Van der Steur zou moeten aftreden, omdat hij eerst meldde dat hij informatie had gekregen van de FBI, terwijl het later om de politie van New York bleek te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl