Mama de chimpansee, hier op haar vijftigste verjaardag
NOS Nieuws

Mama is dood, oudste chimpansee van Nederland (59)

De oudste chimpansee van Nederland is dood. Mama is vanochtend in Burgers' Zoo in Arnhem gestorven. Ze was waarschijnlijk 59 jaar en daarmee volgens de dierentuin hoogbejaard; er zijn maar twee chimpansees in Europa ouder.

Mama is waarschijnlijk in 1957 in het wild geboren, waarna ze enkele jaren in de dierentuin van Leipzig in Duitsland heeft gewoond. In 1971 kwam ze naar Arnhem, samen met de chimpansees Gorilla en Franje. Voor het eerst in de geschiedenis werden volwassen chimpansees samen in een verblijf gehouden.

Mama met een verzorger in de dierentuin in Leipzig

Deskundigen dachten dat het nooit zou kunnen, een paar volwassen chimpansees bij elkaar, maar het ging goed. De dieren werden jarenlang onderzocht door de primatologen Jan van Hooff en Frans de Waal en dat leidde tot veel internationale belangstelling.

Volgens Van Hooff had Mama een belangrijke sociale rol in de groep. "Zij was in het hele theater een beetje de vredestichter als er conflicten waren. Ze genoot een bepaalde autoriteit en die rol heeft ze jarenlang gespeeld."

Nakomelingen van Mama werden meestal door de verzorgers van Burgers' Zoo grootgebracht. "Want ondanks haar naam was ze een slechte moeder", zegt het park.

Mama op haar vijftigste verjaardag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl