NOS Nieuws

Facebook gaat foto's aan blinden 'vertellen'

Het wordt voor blinden makkelijker om foto’s op Facebook te 'ervaren'. Het platform komt vandaag met een nieuwe functionaliteit die aan blinde mensen voorleest wat er op een foto te zien is. Dat gebeurt met behulp van kunstmatige intelligentie, die herkent wat er op de foto staat.

De functie, die Facebook ‘automatic alt text’ noemt, werkt samen met de op de telefoon aanwezige voice-over-functie. Daardoor is Facebook in staat om te vertellen wat er op een foto staat. Het systeem kan de gebruiker vertellen dat er drie mensen te zien zijn op een boot en of ze lachen of niet.

De functie is ontwikkeld door een team bij Facebook dat zich bezighoudt met de toegankelijkheid van de apps en site. Een van hen is Matt King, een blinde software-ontwikkelaar die al sinds de jaren 80 strijdt voor betere toegankelijkheid op computers.

De functie is in eerste instantie alleen beschikbaar op iOS en in het Engels. Andere platformen en talen volgen snel, zegt het bedrijf. Om te laten zien hoe het werkt, heeft Facebook een video gemaakt. Hieronder een fragment:

Een fragment uit de Facebook-video

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl