Haven Oudeschild
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Haven Oudeschild dicht vanwege olie in Waddenzee

De haven van Oudeschild op Texel blijft nog twee dagen dicht om olie op te ruimen. Donderdag lekte 73 kubieke meter gasolie uit een tank in de haven. Een deel daarvan is de Waddenzee ingestroomd.

Inmiddels is zo'n twee derde van de olie opgeruimd, meldt de regionale omroep NH. Vanuit de lucht is te zien dat er een dunne laag gasolie de haven uit is gestroomd en langs de oostkust van Texel is verspreid. De laag is flinterdun en daardoor niet van het water te scheiden.

Olie verdampt

Volgens Rijkswaterstaat drijft de olie op het water. Voor het leven onder water heeft het daarom geen grote gevolgen, maar voor vogels is het lastig. "We verwachten dat de olie uiteindelijk zal verdampen. Je zal er niets van terugvinden", aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

De ingang van de haven is in elk geval nog twee dagen afgesloten, om ervoor te zorgen dat er niet meer olie weglekt. Het opruimen in de haven duurt waarschijnlijk nog een paar dagen. De oorzaak van de lekkage is mogelijk een defect in een van de nieuwe tanks op de kade.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl