De hackers hebben kritiek op president Erdogan
NOS Nieuws

Gegevens 50 miljoen Turken op straat

In Turkije liggen de gegevens van bijna 50 miljoen mensen op straat. Hackers hebben een database gekraakt en de informatie gepubliceerd. Het gaat onder meer om burgerservicenummers, adressen, geboortedata en namen van ouders. Daarmee zou onder meer identiteitsfraude kunnen worden gepleegd.

Het zou een van de grootste hacks ooit zijn, maar het is onduidelijk hoe nieuw de gegevens zijn. Het kan zijn dat de database al een aantal jaar geleden gehackt is.

Journalisten van persbureau AP hebben voor een deel kunnen verifiëren of het lek authentiek is. Ze vergeleken tien willekeurige Turkse burgerservicenummers met namen uit de gehackte database. Acht van de tien nummers kwamen naar voren in de lijst.

De site lijkt op de server te staan van een IJslandse groep die gespecialiseerd is in het openbaar maken van lekken.

Erdogan

De hackers hebben ook de gegevens van president Erdogan, zijn voorganger Abdullah Gül en de Turkse premier Davutoglu gepubliceerd.

Boven aan de lijst met gegevens uiten ze kritiek op Erdogan. "Wie had ooit gedacht dat achterbakse ideologieën, vriendjespolitiek en een toenemend religieus extremisme in Turkije zouden leiden tot een afbrokkelende en kwetsbare technologische infrastructuur?", aldus de hackers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl