NOS Nieuws

Rotterdam publiceert tijdens referendum elk uur opkomstcijfers

De gemeente Rotterdam geeft morgen tijdens het referendum elk uur een update over de opkomst. Dat gaat via een StembureauApp, die de gemeente heeft laten maken.

Tijdens het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne gebruiken de voorzitters van de stembureaus de app. Die telt het aantal ontvangen stempassen en geeft elk uur de stand door, schrijft RTV Rijnmond. De app wordt niet gebruikt om mee te stemmen of persoonlijke gegevens mee op te slaan.

De stemmen worden uiteindelijk met de hand geteld. Vrijdag wordt de uitkomst bekendgemaakt.

In Rotterdam mogen 451.000 mensen stemmen. In Zoetermeer gaan vijftien stembureaus de app ook gebruiken, meldt de gemeente Zoetermeer. Dat is ongeveer een kwart van de stembureaus in die gemeente.

Website

Ook Amsterdam, Utrecht en Den Haag geven morgen informatie over de opkomst. Zij hebben geen app, maar zetten de informatie op vaste tijdstippen op hun website.

De NOS komt morgen niet met eigen opkomstcijfers, maar meldt wel de tussenstanden die door gemeenten worden aangeleverd.

Bij het referendum is de opkomst van groter belang dan bij reguliere verkiezingen. Als de opkomst onder de dertig procent blijft, is het referendum ongeldig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl