Supermarkten stunten met de prijs van vlees
NOS Nieuws

Verbod op kiloknallers in supermarkten mag niet, zegt Eurocommissaris

Een verbod op kiloknallers is juridisch niet haalbaar. Eurocommissaris Elżbieta Bieńkowska van Interne Markt en Industrie zegt dat in antwoord op vragen van Europarlementariër Auke Zijlstra (PVV).

De PVV had vragen gesteld in het Europees Parlement nadat de PvdA in december van staatssecretaris Van Dam (PvdA) had geëist dat hij het stunten met vlees in supermarkten ging aanpakken. Zijn eigen partij wilde een verbod op de verkoop van vlees onder de kostprijs, de PVV is daartegen.

Voorverpakking

Eurocommissaris Bieńkowska zegt nu dat lidstaten het in de handel brengen van voorverpakte producten in porties van één kilo niet mogen weigeren, verbieden of beperken. "Derhalve kan een lidstaat een product niet verbieden op basis van de omvang van de voorverpakking waarin het te koop wordt aangeboden", schrijft Bieńkowska.

Ook mag geen uitzondering worden gemaakt voor bepaalde verkooppunten, zoals een supermarkt.

Meer gestunt

Volgens Wakker Dier hebben supermarkten vorig jaar veel vaker gestunt met kiloknallers dan in 2014. De organisatie ging de folders na van de zeven grootste supermarkten. Daaruit leidde de organisatie af dat het aantal aanbiedingen van vlees zonder het dierenwelzijnskeurmerk afgelopen jaar 40 procent hoger was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl