Iraanse vrouwen bij de verkiezingen van februari in Teheran
NOS Nieuws

Pilotes en stewardessen Air France mogen vlucht naar Iran weigeren

Air France geeft het vrouwelijke personeel de mogelijkheid om niet mee te gaan op vluchten naar Iran. Op 17 april hervat Air France de vluchten op Teheran. Sommige stewardessen en vrouwelijke piloten hebben te kennen gegeven dat ze niet verplicht willen worden in Iran een hoofddoek te dragen.

Vandaag bespraken de directie van Air France en de vakbonden het onderwerp in Parijs. De uitkomst is dat vrouwelijke bemanningsleden mogen weigeren ingezet te worden op vluchten naar Iran.

Volgens de wet in Iran zijn vrouwen verplicht een hoofddoek te dragen als ze zich in het openbaar vertonen. De verplichting geldt niet in het vliegtuig met Iran als bestemming.

British Airways, Lufthansa

In Frankrijk ligt het dragen van een hoofddoek gevoeliger dan in andere West-Europese landen. De Franse wet schrijft een strikte scheiding tussen kerk en staat voor en verbiedt het dragen van een hoofddoek in overheidsfuncties.

Air France heeft gedurende de jaren dat de sancties van kracht waren niet op Iran gevlogen. KLM vliegt niet rechtstreeks op Iran.

British Airways begint half juli weer met vluchten op Iran. De Britten maken tegen die tijd hun standpunt bekend over de regels voor het personeel.

Lufthansa heeft ondanks de sancties steeds gevlogen op Iran. De Duitse luchtvaartmaatschappij zegt dat het dragen van een hoofddoek nooit een probleem is geweest voor het vrouwelijke personeel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl