Statushouders kunnen ook in wooncontainers worden ondergebracht
NOS Nieuws

Dijkhoff: meer woningen nodig voor nieuwkomers

Er zijn forse achterstanden bij het vinden van woningen voor asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen. Volgens staatssecretaris Dijkhoff gaan de gemeenten hun wettelijke opdracht op deze manier waarschijnlijk niet halen.

In de eerste zes maanden van 2016 moeten de gemeenten 23.400 woningen vinden voor zogeheten statushouders. Dat betekent een gemiddelde van 3900 woningen per maand.

Fikse opdracht

"Nu is al duidelijk dat dit - ondanks de grote inspanningen bij veel gemeenten - in de eerste drie maanden van dit jaar niet is behaald", zegt Dijkhoff. "Dat stelt gemeenten de komende maanden voor een fikse opdracht."

Als ze op 1 juli nog steeds achterstanden hebben, wordt de opdracht voor de tweede helft van het jaar alleen maar groter. In die periode moeten de gemeenten al 23.000 nieuwe statushouders aan een woning helpen.

Dijkhoff wijst erop dat het de wettelijke taak van gemeenten is om woningen te regelen voor vreemdelingen met een verblijfsvergunning. Grote gemeenten moeten meer statushouders huisvesten dan kleine gemeenten.

Bestuursakkoord

Door de achterstanden zitten nu nog 16.000 mensen in een azc, terwijl ze eigenlijk recht hebben op een gewone woning. Om de doorstroming te bevorderen, heeft het kabinet eind vorig jaar afspraken gemaakt met de gemeenten in een bestuursakkoord.

Die afspraken gaan bijvoorbeeld over het onderbrengen van statushouders in kantoorpanden of wooncontainers. Ook kunnen alleenstaande vergunninghouders samen in een woning worden geplaatst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl