Alle kinderen die in groep 7 zitten, krijgen het denkboek

Denkboek stelt groep 7 de vraag: wat zou ik doen in een oorlog?

Ruim 200.000 kinderen van groep 7 krijgen vandaag een denkboek cadeau in de aanloop naar Bevrijdingsdag en Dodenherdenking. Gerdi Verbeet reikte vanochtend het eerste exemplaar van dit nationale cadeau uit aan de 'burgemeester' van Madurodam in het bijzijn van zo'n 200 kinderen.

Koning Willem-Alexander schreef het voorwoord voor de uitgave. In het boek staan opdrachten, puzzels en verhalen over de Tweede Wereldoorlog, maar ook andere oorlogen. Het denkboek is het grootste onderwijsproject op het gebied van herdenken, vieren, Tweede Wereldoorlog en leven in vrijheid.

"Het is belangrijk om kinderen te betrekken bij 4 en 5 mei. Omdat het goed is om te weten dat vrede, zoals wij dat nu al zeventig jaar hebben, niet vanzelfsprekend is", aldus Nationaal Comité 4 en 5 mei-voorzitter Gerdi Verbeet in het NOS Radio 1 Journaal.

Door middel van het denkboek worden kinderen meegenomen naar de gebeurtenissen tussen 1940 en '45. "Het gaat over de hongerwinter, de Jodenvervolging, maar ook over wat er in Nederlands-Indië is gebeurd", zegt Verbeet. "De kinderen leren zichzelf vragen te stellen. Wat zou ik doen? Wat betekent dit? Welke keuzes kun je maken?"

Er komt een speciale Kinderherdenking op 4 mei

Volgens Verbeet gaat het om de bewustwording. "Het helpt als je er veel met kinderen over praat. Ik moedig mensen altijd aan om met je kleinkinderen te spreken. Mijn oma heeft mij echt heel veel belangrijke dingen verteld over de Tweede Wereldoorlog. En ook over wat je kunt doen en wat je moet laten in zo'n periode. Dat gesprek willen we op gang brengen."

In het boekje staan dan ook opdrachten die kinderen samen met volwassenen moeten maken.

De voorzitter praat zelf nog geregeld met haar kleinkinderen over de oorlog. "Probeer je eens in te leven wat het betekent als je niet vrij bent, of omdat je joods bent niet naar buiten kunt, dat je met een ster op moet lopen, dat je niet naar dezelfde school kunt als je vriendinnetjes. Dat soort dingen willen kinderen graag van je horen."

Het is belangrijk je te realiseren dat er in andere delen van de wereld nog steeds oorlog is.

Nationaal Comité 4 en 5 mei-voorzitter Gerdi Verbeet

Vrede is niet vanzelfsprekend, benadrukt Verbeet. Ze vindt het belangrijk dat mensen met een oorlogstrauma in hun omgeving mensen hebben die weten wat er is gebeurd. "En het is ook belangrijk je te realiseren dat er in andere delen van de wereld nog steeds oorlog is."

Niet alleen kinderen in Nederland krijgen het boekje. Ook in het buitenland wordt het werk uitgedeeld. "Een kleine twintig landen hebben om het denkboek gevraagd", zegt Verbeet. "Het zijn gebieden waar Nederlanders wonen. Ze vragen het boekje op om in de klas of thuis met kinderen over de Tweede Wereldoorlog te praten."

Ieder jaar vindt op 4 mei de Dodenherdenking plaats op de Dam in Amsterdam. Dit jaar is er voor het eerst een Nationale Kinderherdenking. Op hetzelfde tijdstip, maar dan op het Maduroplein in Den Haag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl