Leden van Ansaru. De groepering staat bekend om het ontvoeren van buitenlanders
NOS Nieuws

Nigeria arresteert vooraanstaande terrorist

Nigeria heeft de leider van een aan terreurorganisatie Boko Haram gelieerde splintergroep opgepakt. De VS heeft 5 miljoen dollar uitgeloofd voor deze Khalid al-Barnawi, die geldt als een vooraanstaande figuur binnen Boko Haram. De groepering Ansaru waarmee hij in verband wordt gebracht wordt beschuldigd van het ontvoeren en vermoorden van westerlingen.

Barnawi, die ook de naam Mohamed Usman gebruikte, is zaterdag opgepakt in de stad Lokoja in Midden-Nigeria, meldt het ministerie van Defensie. Ook enkele strijders van Boko Haram zouden zich hebben overgegeven.

Ansaru is begin 2012 opgericht en streeft de vorming van een kalifaat in Nigeria na. De groep staat op de Amerikaanse lijst van terroristische organisaties en heeft volgens Amerika ook nauwe banden met al-Qaida in de Islamitische Maghreb, een terreurbeweging die verantwoordelijk is voor aanslagen in onder meer Ivoorkust en Mali.

Ontvoering

In 2011 ontvoerde en vermoordde Ansaru twee ingenieurs uit Groot-Brittannië en Italië. Ook wordt de terreurorganisatie beschuldigd van het overvallen van een politiebureau in de hoofdstad Abuja, waarbij agenten werden gedood en terroristen bevrijd uit de gevangenis.

Begin 2013 gijzelde Ansaru zeven bouwvakkers uit Groot-Brittannië, Griekenland, Libanon en Italië. Ze werden allemaal vermoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl