Cruiseschepen langs de Rijnkade in Arnhem
NOS Nieuws

'Geen menswaardig bestaan voor personeel riviercruises'

Personeel op riviercruiseschepen is vaak slachtoffer van uitbuiting. Bemanning en hotelpersoneel ontvangen een laag salaris en vanwege de toenemende populariteit van de cruises moeten zij een hut vaak met drie of vier collega's delen.

"Dat vinden wij geen menswaardig bestaan", zegt Carl Kraijenoord van vakbond Nautilus International in het NOS Radio 1 Journaal.

De vakbond begint deze week een campagne voor betere arbeidsomstandigheden. "De bemanning maakt lange werkdagen van soms veertien uur", zegt Kraijenoord. "En dat doen ze dan zeven keer per week en een heel seizoen lang, zo'n acht maanden."

Kraijenoord trekt een vergelijking met de binnenvaart. "Daar zijn ze ook best gewend om lange dagen te maken. Twaalf uur per dag is geen uitzondering. Alleen is het dan wel zo dat ze na twee weken werken ook twee weken betaald verlof krijgen."

Thuisland

Het personeel op de riviercruises ontvangt gemiddeld een nettosalaris van zo'n 500, 600 euro per maand. "Werkgevers zeggen wel goed te betalen, maar ze vergeten erbij te vertellen dat ze van het salaris ook lasten als bijvoorbeeld kost en inwoning en de zorgverzekeringspremie aftrekken."

Het hotelpersoneel aan boord van de schepen komt voornamelijk uit Oost-Europa en sinds kort ook steeds vaker uit Azië. Die werknemers komen zelden in het geweer, zegt Kraijenoord. "In vergelijking met hun thuisland verdienen ze hier twee tot drie keer zoveel."

Flyeren

De vakbond gaat samen met andere Europese vakbonden flyeren in verschillende Europese havens. "We willen vooral dat de gasten zich bewust worden van de slechte werkomstandigheden aan boord."

Ze hopen in gesprek te komen met het personeel en werkgevers. "We willen graag met werknemers spreken, maar we worden niet altijd toegelaten tot de schepen", vertelt Kraijenoord.

Ook willen ze met de campagne de politiek wakker schudden. "De uitbuiting is mogelijk omdat de regelgeving in Europa met elkaar botst. Dat zou niet moeten kunnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl