NOS Nieuws

Ict-upgrade voor Witte Huis na klagende Obama

Je zou zeggen dat het Witte Huis vol zit met de nieuwste technologische snufjes. Het is immers de plek van waaruit president Obama de VS bestuurt: in tijden van nood moet hij volledig op de ict-voorzieningen kunnen vertrouwen. Maar daar bleek het slecht mee gesteld te zijn. Tijd dus voor een upgrade.

Obama klaagde er in februari al over. In een interview met tv-zender CBS zei de president toen dat de wifi in het gebouw soms erg slecht is, tot ergernis van zijn twee dochters. Maar dat is nog lang niet alles. De computers waar Obama’s team op moet werken stammen uit het vorige decennium en de netwerken aan boord van zijn vliegtuig, Air Force One, stammen uit de jaren 90.

Het probleem komt deels doordat de verantwoordelijkheid voor de ict in het Witte Huis is verdeeld tussen vier overheidsorganisaties. Je hebt de National Security Council, het Executive Office of the President, de Secret Service en het White House Communications Agency. Daardoor zijn er de afgelopen jaren halfslachtige oplossingen ontstaan.

De ict-man van Facebook

Dus besloot Anita Decker Breckenridge, facilitair manager van Obama, om het over een andere boeg te gooien, vertelt ze aan The New York Times. Vorig jaar huurde ze David Recordon in, die verantwoordelijk was voor de ict-voorzieningen in het kantoor van Facebook-topman Mark Zuckerberg. Aan hem de taak om het Witte Huis digitaal op te knappen.

Daarbij was een van zijn eerste taken alle overbodige internetkabels weg te halen. Want daar waren er nogal wat van. Het team van Recordon verwijderde bijna 5900 kilo aan overbodige kabels. Die waren er in de loop der jaren neergelegd en vervolgens niet weggehaald.

Ook installeerde hij nieuwe computers en kregen medewerkers van de West Wing -waar de kantoren van de president liggen - een iPhone. Verder is het wifi-signaal in de Roosevelt Room eindelijk sterk genoeg om via Facebook een vraag-en-antwoordsessie te houden.

Het is niet zo dat onder eerdere presidenten de tijd digitaal stil stond. Zo verbouwde Obama's voorganger George W. Bush de Situation Room. De plek waar de president altijd naartoe gaat om te overleggen met zijn veiligheidsteam was sinds president Kennedy, begin jaren 60 dus, niet meer gemoderniseerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl