Verscherpte bewaking bij de Thalys
NOS Nieuws

In Frankrijk gaan gewapende agenten in burger de trein beveiligen

Agenten in burger, die bevoegd en getraind zijn om te schieten, gaan Franse treinen beveiligen, heeft de voorzitter van de spoorwegmaatschappij SNCF bekendgemaakt. Volgens hem zitten deze veiligheidsmensen niet op elke trein, maar gaan ze circuleren.

De aankondiging maakt deel uit van een aantal nieuwe maatregelen die zijn genomen na de terreuraanslagen. De wet die bewapende agenten in burger de trein kan laten beveiligen, werd woensdag van kracht.

Tot nu toe waren er af en toe agenten in uniform op de trein, maar nu komen er veiligheidsmensen bij in burgerkleding. "In principe zien we ze niet", zegt de topman van de spoorwegen.

Thalys

Daarnaast handhaven de Franse spoorwegen de veiligheidspoorten voor reizigers die met de Thalys reizen in Frankrijk, België, Duitsland en Nederland. De topman verwees daarbij naar de aanslag die in augustus 2015 op de Thalys werd verijdeld.

De SNCF heeft ook extra bewakingscamera's geïnstalleerd waarvan de beelden voortdurend worden bekeken. Ook heeft de spoorwegmaatschappij zo'n dertig speciaal getrainde honden tot zijn beschikking en twintig profilers die proberen potentiële verdachten op te sporen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl