Betogers met joint van 17 meter langs het Witte Huis

In Washington is gedemonstreerd voor het gebruik van cannabis-producten

In Washington hebben enkele honderden mensen gedemonstreerd voor liberalisering van de Amerikaanse drugswetgeving. Ze willen dat het gebruik van cannabisproducten als hasj, wiet en marihuana wordt toegestaan. Om hun eisen kracht bij te zetten liepen ze over Pennsylvania Avenue voor het Witte Huis langs.

De demonstranten hadden een enorme, 17 meter lange opblaasbare joint mee, maar die mocht niet mee langs de ambtswoning van president Obama. Het meevoeren ervan werd door agenten van de Secret Service tegengehouden op basis van een wet die ook het vliegen met drones rond het Witte Huis verbiedt.

De betogers lieten de joint toen leeglopen en slaagden er in om ermee langs de veiligheidsagenten te komen. Vlak bij het Witte Huis bliezen ze hem weer op, waarna ze er toch mee langs de ambtswoning konden lopen.

Hypocriet

De demonstranten noemden Obama hypocriet omdat hij de drugswetgeving in de VS niet verder wil legaliseren. De president heeft toegegeven dat hij op de middelbare school ook wel eens marihuana heeft gebruikt. Een aantal staten heeft de wetten rond het gebruik van softdrugs de afgelopen jaren versoepeld, maar de betogers willen dat de federale overheid stappen zet. Cannabis staat nu nog op dezelfde lijst als harddrugs als heroïne en lsd.

Om tien voor half vijf lokale tijd, ofwel 4.20 uur, staken de deelnemers aan het protest massaal een joint op. In Noord-Amerika is 4.20 een begrip dat verwijst naar het gebruiken van cannabis. 4/20 ofwel 20 april is ook een dag waarop op veel plaatsen openlijk softdrugs worden gebruikt.

De politie schreef een aantal bekeuringen uit. In District of Columbia, waar de hoofdstad Washington onder valt, is marihuana vorig jaar gelegaliseerd, maar het mag niet in het openbaar worden gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl