De Britten moeten op 23 juni in een referendum stemmen voor of tegen EU-lidmaatschap van hun land.
NOS Nieuws

Britten uit de EU? Niet als het aan de Australiërs ligt

De voormalig Britse kolonie Australië wil dat Groot-Brittannië onderdeel blijft van de Europese Unie. Dat zei de minister van Buitenlandse Zaken van Australië Bishop na afloop van de nucleaire top in Washington. Daar waren verschillende wereldleiders bijeen, onder wie ook premier Rutte en de Britse premier Cameron.

De uitspraak van de Australische minister komt ruim twee maanden voordat de Britten naar de stembus mogen. Op 23 juni is het referendum voor of tegen EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië.

"Een sterk Groot-Brittannië als onderdeel van de Europese Unie, is ook in het belang van Australië", zei Bishop tijdens de nucleaire top tegen de Britse premier David Cameron.

De minister is vooral bang dat een 'Brexit' de handel tussen Australië en de rest van de Europese Unie niet ten goede zal komen.

Bishop: Brexit niet in ons belang

In het Britse parlement is niet iedereen het eens met het argument van Bishop. Zo vindt het conservatieve Kamerlid David Davies dat een Brexit juist economische voordelen oplevert voor Australië. "Het stopzetten van ons EU-lidmaatschap is een kans de relatie met de Gemenebestlanden te vernieuwen."

De gezamenlijke geschiedenis zou volgens Davies dan goed van pas komen.

Groot-Brittannië trad op 1 januari 1973 toe tot de Europese Economische Gemeenschap, de voorloper van de EU. De toetreding werd destijds in Australië gezien als verraad, vooral vanwege de voordelige handelstarieven binnen de EU.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl