Vluchtelingen steken de Oostenrijkse grens over
NOS Nieuws

Oostenrijk kondigt strenge grenscontroles aan

De Oostenrijkse minister van Defensie, Hans Peter Doskozil, wil strenge grenscontroles instellen met militairen bij Brenner, op de grens met Italië. Dat kondigt hij aan in de Duitse krant Die Welt, in de strijd tegen de vluchtelingenstroom.

Doskozil vertelt in de krant dat hij op korte termijn soldaten wil inzetten bij de grenzen, "aangezien de EU nog geen effectieve controle aan de buitengrenzen heeft ingesteld".

Alternatieve routes

De minister wil dat vanwege de vluchtelingenovereenkomst met Turkije: die houdt in dat asielzoekers die in Griekenland aankomen, weer teruggestuurd worden naar Turkije. "De Oostenrijkers zijn bang dat er daardoor een nieuwe route ontstaat, via Italië en Oostenrijk naar West-Europa", vertelt correspondent Jeroen Wollaars.

Volgens de minister is het aantal vluchtelingen dat via deze route reist al met 44 procent toegenomen. Doskozil verwacht een verdere stijging als het weer verbetert, waardoor meer vluchtelingen het aandurven om per boot naar Europa te komen. "Als je die wil tegenhouden kom je al gauw uit bij de Brennerpas", zegt Wollaars.

Buitengrenzen

Doskozil hoopt dat de EU bijspringt om de buitengrenzen beter te bewaken. Hij stelt een civiel-militaire EU missie voor om Frontex te ondersteunen, dat is de organisatie die zich bezighoudt met de beveiliging van de EU-grenzen. Onder meer de grenzen in Griekenland, Bulgarije en Italië zouden hierbij gebaat zijn, zegt de Oostenrijkse minister.

Of de grenscontroles er daadwerkelijk gaan komen, valt volgens Wollaars nog te bezien. "We hebben al wel vaker gehoord dat Oostenrijk dit wil en het is tot nog toe nog niet gebeurd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl