Rinus Michels en Johan Cruijff werkten twee periodes samen bij Barcelona
NOS Voetbal

El Clásico, Cruijff en de keizersnee

Barcelona - Real Madrid. Vanavond is het weer zover. De Spaanse klassieker tussen de twee aartsrivalen, in Camp Nou. Een duel dat voor een groot deel in het teken staat van de vorige week overleden Johan Cruijff. Rondom de Clásico wordt uitgebreid stilgestaan bij het overlijden van de man die in 1974 de Catalanen weer hoop gaf.

17 februari 1974 stond al dikgedrukt in de agenda van vele fans van Barcelona. Op bezoek bij Real Madrid, de aartsrivaal die al jaren niet meer was verslagen. Nu moest het gebeuren, onder aanvoering van Cruijff, voor wie het zijn eerste van vele Clásico's zou worden. Maar er was paniek. Cruijff dreigde de zwaarbeladen Clásico te missen. Trainer Rinus Michels kwam met de oplossing.

Massale belangstelling voor Johan Cruijff bij zijn eerste Clásico op 17 februari 1974

De paniek werd veroorzaakt door de geboorte van Jordi Cruijff, het derde kind van Johan en Danny Cruijff. Danny was namelijk uitgerekend rond 17 februari, de dag dat de Clásico op het programma stond. En Johan moest hoe dan ook spelen, want sinds zijn komst ging het Barcelona voor de wind. Toen Cruijff zijn debuut maakte, stond Barça vijftiende, maar dertien ongeslagen duels later, voor de wedstrijd tegen Real, was Barcelona koploper.

De keizersnee

Cruijff mocht dus niet ontbreken tegen de grote aartsrivaal, Michels kwam daarom met een voorstel; een keizersnee. Johan en Danny gingen akkoord en zo kwam Jordi Cruijff een week eerder dan gepland ter wereld. Op 9 februari om precies te zijn. Geheel toevallig ook de verjaardag van Rinus Michels.

Barcelona in het seizoen 1973/1974, met Cruijff als middelste van onderen

Dus speelde Cruijff op 17 februari gewoon mee in Bernabéu. Het werd voor hem en iedereen die Barcelona een warm hart toedraagt een wedstrijd om nooit te vergeten. Cruijff scoorde en loodste Barça naar een eclatante 5-0 zege. De aartsrivaal was eindelijk weer eens verslagen. En daar bleef het niet bij. Ook de negen duels daarna verloor Barcelona niet en zo werd het voor het eerst in veertien jaar weer landskampioen van Spanje. Dankzij Cruijff.

Cruijff schittert in 1974 tegen Real Madrid

Het 'Gràcies Johan' zal vanavond voor aanvang van Barcelona-Real dan ook in een groot mozaïek in Camp Nou te zien zijn en prijken op het shirt van de spelers van de Catalaanse grootmacht. En dat eerbetoon wil de thuisploeg natuurlijk nog extra kracht bijzetten door Real te verslaan, net als in 1974, in de geest van Johan Cruijff.

Beelden van het eerbetoon aan Johan Cruijff en de samenvatting van Barcelona-Real Madrid in Studio Sport, vanaf 23.39 uur op NPO 1.

De Clásico's van Cruijff als speler

Aantal Clásico'sWinstGelijkVerlies
8422

De Clásico's van Cruijff als trainer

Aantal Clásico's WinstGelijkVerlies
259610

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl