President Obama en premer Rutte op de nucleaire top
NOS NieuwsAangepast

Obama: kernwapen voor IS is dreiging voor de wereld

Terreurorganisatie IS met een kernwapen zou de grootste bedreiging van de wereld zijn, meent de Amerikaanse president Obama. Maar, voegde hij eraan toe op de Nucleair Security Summit in Washington, de wereld heeft concrete stappen gezet om nucleair terrorisme te bestrijden.

Vooral het tegengaan van de verspreiding van hoog-verrijkt uranium is een belangrijk speerpunt van de top. Op een persconferentie benadrukte Obama dat er nog veel nucleair materiaal in de wereld moet worden veiliggesteld.

Om te zorgen dat IS dat materiaal niet in handen krijgt moet onderling meer informatie worden gedeeld, zo is afgesproken op de top. Hij heeft de deelnemende landen uitgenodigd om dat voor elkaar te krijgen. Ook moet de beveiliging van kerncentrales tegen cyberaanvallen goed worden geregeld.

Rutte

Op de top spraken vijftig landen over nucleaire veiligheid. Voor Nederland was premier Rutte aanwezig. Na afloop zei hij dat het een belangrijke top was, vooral vanwege de toegenomen terreurdreiging. "We doen er alles aan om te voorkomen dat organisaties zoals IS aan nucleair materiaal kunnen komen." Toch is de kans daarop volgens Rutte erg klein.

Rutte: kans dat IS aan nucleair materiaal komt is klein

Twee jaar geleden was Nederland de gastheer van de top die in de afgelopen jaren om de twee jaar is gehouden. In die tijd zijn zeker goede resultaten geboekt, maar het gevaar dat radioactief materiaal in handen van een terreurorganisatie kan komen, is niet minder geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl