Italië maakt zich op voor enorme golf nieuwe migranten
Italië maakt zich steeds meer zorgen over de gevolgen van het sluiten van de grenzen rond Macedonië, en de deal met Turkije over het terugsturen van vluchtelingen. Een nieuwe, omvangrijke stroom vluchtelingen kwam afgelopen weken via Libië het land in. Het kunnen er nog veel meer worden.
Volgens bronnen die de Italiaanse krant La Repubblica donderdag citeerde, houdt het ministerie van Binnenlandse Zaken nu al rekening met de komst van 270.000 nieuwe asielzoekers in 2016. Dat zou een ongekend record zijn. In 2014, wat gezien werd als het hoogtepunt van de migrantencrisis in het land, werden 170.000 mensen van boten bij Sicilië gehaald. Vorig jaar bleef de teller steken op 153.000.
In de eerste drie maanden van dit jaar zijn al ruim 18.000 migranten rond Sicilië uit zee gehaald, 8000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
Toch is het volgens hulporganisaties te vroeg om te concluderen dat de sluiting van de Balkanroute de nieuwe aanwas van migranten veroorzaakt. "We zien nog maar weinig Syriërs op de boten die nu vanuit Libië vertrekken", zegt een woordvoerster van de UNHCR. "Het effect dat het heeft op werkwijze van de mensensmokkelaars zul je pas later dit jaar kunnen zien."
Op de boten die momenteel door de EU-reddingsmissie van de Middellandse Zee worden gehaald, zitten voornamelijk migranten uit Nigeria, Gambia en Senegal. Italië denkt na over het openzetten van kazernes en het bouwen van nieuwe tentenkampen om deze vluchtelingen op te vangen.
De meeste nieuw aangekomen migranten krijgen vrijwel zeker geen asiel, vertelt een zegsman bij vluchtelingenorganisatie IOM. "Na een afwijzing van de asielaanvraag belandt het leeuwendeel in de illegaliteit."
Afrikanen die de afgelopen dagen van hun rubberboten bij Sicilië werden gehaald, lijken zich nog niet bewust van de asielprocedure. In de haven van Palermo reageren ze uitgelaten op hun redding en applaudisseren als het Italiaanse marineschip aanmeert.
"We zijn simpelweg gelukkig", zegt een jongen afkomstig uit Togo. "We wisten dat onze strijd voorbij was toen we door de Italianen uit zee werden gehaald. Het is mooi te zien hoe we hier in Sicilië worden opgevangen."
Een andere vluchteling op dezelfde boot trok in vier maanden van zijn land Guinee naar Libië. "Ik hoop dat ik in Europa kan blijven", zegt hij. Hij volgde in zijn land een opleiding op een hotelschool en hoopt hier nu werk te vinden.
Om de jongen heen worden bijna 400 migranten aan land gebracht. Dan zegt hij, opnieuw hoopvol: "Maar ik kan ook heel goed voetballen."