Voor het eerst meer dikkerds op de wereld dan mensen met ondergewicht
In de wereld wonen nu voor het eerst meer mensen met overgewicht dan met ondergewicht, zeggen onderzoekers uit Londen. Ze hebben de BMI-score (body mass index) van volwassen mannen en vrouwen in 186 landen gemeten en die vergeleken met de scores uit 1975.
Wetenschappers van het Imperial College schrijven erover in het gezaghebbende tijdschrift The Lancet. Ze hebben berekend dat het aantal mensen met overgewicht is gestegen van 105 miljoen in 1975 naar 642 miljoen in 2014.
Het aantal ondervoede mensen steeg in die periode ook, maar minder sterk (van 330 miljoen naar 462 miljoen). Het aantal met extreem laag gewicht daalde wel.
Kritiek punt
De onderzoekers noemen dat laatste een hoopvolle ontwikkeling, maar zijn bezorgd over de groei van het aantal te dikke mensen. Hoogleraar Majid Ezzat, die het onderzoek leidde, spreekt van een "epidemie van ernstige obesitas. We hebben echt een kritiek punt bereikt".
De meeste mensen met flink overgewicht wonen in de Verenigde Staten en China. De landen waar ernstig ondergewicht een gezondheidsprobleem is, zijn onder meer India en Bangladesh.
Dicht bij nul
Ezzat dringt aan op overheidsingrijpen in de hele wereld om overgewicht terug te dringen. Dat kan door ervoor te zorgen dat gezond eten zoals fruit en groente voor iedereen beschikbaar en betaalbaar is. Vet, zout en ander ongezond eten zou veel duurder moeten worden.
De Londense onderzoekers concluderen nu al dat de 'obesitas-doelstelling' van de Wereldgezondheidsorganisatie onhaalbaar is. In 2025 mogen er van de WHO niet méér mensen met overgewicht zijn dan in 2010. "De kans daarop ligt dicht bij nul."