De kolencentrale van E.ON op de Maasvlakte
NOS Nieuws

CO2-uitstoot energiebedrijven fors gestegen

De CO2-uitstoot van energiebedrijven in Nederland is het afgelopen jaar met 12 procent gestegen. Dat komt door het toegenomen gebruik van kolen, meldt de Nederlandse Emissieautoriteit.

Er kwamen in 2015 drie kolencentrales bij. De nieuwste kolencentrale van Uniper op de Maasvlakte ging draaien en wordt deze maand officieel geopend. Ook de kolencentrales van Essent bij de Eemshaven en die van GDF/Suez op de Maasvlakte gingen van start.

Kolencentrales veroorzaken meer uitstoot dan andere energiecentrales, zoals gascentrales. De toegenomen uitstoot staat in contrast met de geplande vermindering van de CO2-uitstoot de komende jaren, zoals afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs.

In 2014 steeg de CO2-uitstoot van elektriciteitsbedrijven met 6 procent.

Verwacht wordt dat de uitstoot uit kolen de komende jaren daalt. Eind 2015 sloten oudere kolencentrale in Nijmegen, Borsele en in Geertruidenberg. De twee oude kolencentrales op de Maasvlakte sluiten waarschijnlijk volgend jaar.

Het kabinet moet van de Tweede Kamer de sluiting van alle kolencentrales onderzoeken; dus ook de vijf die overblijven. Minister Kamp van Economische Zaken moet hier nog op reageren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl