Voormalig ING-bestuursvoorzitter Jan Hommen ondertekent bestuurseed
NOS Nieuws

Bankentuchtrecht gaat langzaam van start

Het tuchtrecht voor bankmedewerkers kent een rustige start. Het tuchtrecht ging op 1 april vorig jaar in en sindsdien zijn er nog geen zaken inhoudelijk behandeld.

Sinds een jaar moeten mensen die bij een bank werken een eed afleggen en kunnen ze via het tuchtrecht worden bestraft als ze die eed schenden. Inmiddels hebben alle van de bijna 90.000 bankmedewerkers de eed afgelegd. Hiermee beloven ze hun functie integer uit te oefenen en de klant centraal te stellen.

Bij de tuchtcommissie zijn tot nu toe 57 zaken aangemeld en daarvan zijn er 14 in behandeling genomen. De komende maanden wordt bekeken welke zaken ook echt inhoudelijk worden behandeld.

Bemoedigend

Ondanks de trage start noemt de voorzitter van de commissie Toon Huycoper het een bemoedigend begin. Hij spreekt van "een klassiek opstartjaar".

"Organisaties en consumenten moesten wennen", zegt Huycoper. "We zien in de laatste drie maanden het aantal meldingen toenemen, ook van banken en dat is bemoedigend." De commissie noemt meldingen van banken waardevol, omdat instellingen zo zelf laten zien serieus werk te maken van een betrouwbare en integere sector.

Komende maanden

Waar de 14 meldingen die zijn geaccepteerd over gaan is niet bekendgemaakt. Van de zaken die niet in behandeling genomen zijn is iets meer bekend. Die gingen vaak over zaken die niet onder de eed vallen.

Zo zijn er onder meer klachten binnengekomen over het inschakelen van een incassobureau en het afwijzen van een sponsorverzoek, waarbij niet duidelijk gemaakt werd hoe de beëdigde hiermee de gedragscode had geschonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl